Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn gaat fors investeren: ‘De vlag hangt er beter bij dan in 2018’

  • door:
  • op:
Wethouder Niek Wind van Financiën. Foto: Gemeente Borger-Odoorn / Peter Timmer fotografie

EXLOO – De gemeente Borger-Odoorn gaat volgend jaar fors investeren. Maar liefst 1,5 miljoen zo bleek woensdagmiddag tijdens de presentatie van de begroting in het gemeentehuis in Exloo.

De wethouders zijn blij dat er weer meer mogelijk is. “De vlag hangt er heel anders bij dan hoe we het in 2018 aantroffen,” zo laat wethouder Nynke Houwing (VVD) weten. Naast de investering van 1,5 miljoen euro houdt de gemeente onder aan de streep volgend jaar 450.000 euro over.

Toch gaan de lasten van de inwoners omhoog. Wettelijk is het verplicht om de OZB met 1,75 procent te verhogen en Borger-Odoorn heeft zelf het beleid dat de riool- en afvalheffing kosten dekkend is. Voor de inwoners gaat het om een kostenverhoging van 1,5 procent. Gemiddeld komt dit neer op 13 euro per inwoner.

Financiële meevallers

De herziening van het gemeentefonds lijkt positief uit te pakken voor de gemeente. Waar de gemeente in eerste instantie er tussen de 50 en 100 euro op achteruit leek te gaan per inwoner gaat de gemeente er nu 46 euro per inwoner op vooruit. “Het lijkt of de lobby met meerdere plattelandsgemeenten heeft gewerkt,” zo vertelt wethouder financiën, Niek Wind (Gemeentebelangen). Toch heeft de gemeente het niet opgenomen in de begroting van 2022 omdat de besluitvorming nog niet definitief is.

Naast de meevaller van het gemeentefonds krijgt Borger-Odoorn ook meer geld van het Rijk omtrent de jeugdzorg. Dit gaat om 1,7 miljoen. Wethouder Albert Trip (D66) is er blij mee. “We lijken die 1,7 miljoen niet volledig nodig te hebben. Zoals het nu lijkt hebben we 500.000 over om eventueel in de toekomst gaten te dichten.”

Vergrijzing baart zorgen

De vergrijzing is wel een issue voor Trip. “Hierdoor lopen onze kosten van de WMO uit de klauwen. Daar hebben we een extra buffer voor nodig om dat op te vangen. We blijven hard strijden om ook hier compensatie voor te krijgen.”

Trip trekt vanuit zijn portefeuille ook 40.000 euro uit voor laaggeletterdheid. “Het is nog altijd een groot probleem. We blijven op zoek naar de NT1’ers, maar zoals je weet blijft dit lastig. We gaan samen met het Taalhuis kijken hoe we deze mensen beter kunnen bereiken.”

Grootste investering in Odoorn

De grootste investering doet de gemeente komend jaar op het Sportpark van Odoorn. Daar wordt volgend jaar 850.000 euro voor uitgetrokken. “Dat betekent een ton voor de aanpak van de grond. De aanleg van de velden, etcetera,” zo vertelt Wind. Daarnaast is er zeven ton om meer kleedruimte te creëren en om een scheidsrechterhok te faciliteren. De gemeente maakt 50.000 euro vrij voor de projectbegeleiding.

Ook komt er een adviseur openbare orde en veiligheid bij. Uit een onderzoek van de rekenkamercommissie van de gemeente blijkt dat de capaciteit van de gemeente niet in verhouding is het met werk dat er ligt. Deze adviseur gaat zich vooral richting op ondermijning, zoals witwassen en drugscriminaliteit. “We waren vaak reagerend op dergelijke zaken. We moeten ook preventiever werken,” zo laat Trip weten.

Gemeenteraad heeft wat te kiezen

Om investeringen in de toekomst mogelijk te maken reserveert de gemeente voortaan ieder jaar 5 ton op de begroting voor het meerjarenplan. Van dit geld kunnen de kapitaallasten van die investeringen betaald gaan worden. “In totaal ligt er voor de komende jaren voor 40 miljoen euro aan investeringen op de plank”, zegt Wind. “Maar dat is aan de gemeenteraad. Er kan nog aan genoeg knoppen gedraaid worden.”

Partijen gematigd positief

Ondanks al het positieve nieuws reageert Leefbaar Borger-Odoorn terughoudend. “Naast de 40 miljoen aan investeringen moeten we ook iets doen aan de achterstand van het onderhoud aan onze wegen. Hier is nog eens 12,5 miljoen extra voor nodig,” zo laat fractievoorzitter Annemiek de Groot weten. Wel is ze blij dat er voor nu een buffer is. “Ook zijn we blij met de investering in het meerjarenplan waardoor we meer grip op de financiën krijgen.”

Fractievoorzitter Martin Hoogerkamp van D66 deelt eerst een compliment uit aan wethouder Wind. “Hij laat de winkel veel beter achter dan dat hij hem aantrof. Alle credits daarvoor.” D66 is blij dat veel van de dingen waar het op had in gezet uitgevoerd gaan worden, waaronder onderwijshuisvesting en sportpark Odoorn. “Wel zouden we nog graag gaan investeren in de sporthallen in de zuidwesthoek van de gemeente.”

Op 4 november vergadert de gemeenteraad over de begroting.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal