Direct naar de inhoud.

Archeologisch onderzoek bij toekomstig Esdal College Borger

  • door:
  • op:
Een boerderij uit de bronstijd zoals die ooit in Borger stond. Foto: Davado / Gemeente Borger-Odoorn
BORGER – Op de plek waar volgend jaar de bouw van het nieuwe Esdal College in Borger begint, laat de gemeente Borger-Odoorn archeologisch onderzoek doen. Het is bekend dat in de bodem resten van prehistorische boerderijen zitten. Voor het bouwrijp maken van de grond wil de gemeente laten uitzoeken of daar nog wat van te vinden is.

Maandag begint een archeologiebureau met het onderzoek. Dat duurt naar verwachting drie weken. Op dezelfde plek zijn zo’n dertig jaar geleden ook al opgravingen gedaan; er werden plattegronden van boerderijen uit de Bronstijd (1200 – 800 voor Chr.) blootgelegd. De gemeente verwacht nu nog meer bewonerssporen te gaan vinden.

‘Hopen op iets spectaculairs’

“Archeologisch onderzoek is elke keer weer interessant. Af en toe vinden we iets dat het beeld van onze verre voorouders scherper maakt. En net als in een loterij hopen we natuurlijk op de hoofdprijs, iets spectaculairs”, zegt wethouder Albert Trip.

In de hele wijk Daalkampen, waar het nieuwe schoolgebouw moet verrijzen, zijn al meer dan tachtig boerderijplattegronden uit de Brons- en de IJzertijd gevonden. De gemeente hoopt dat nu opnieuw “een puzzelstukje van de grote prehistorische nederzetting in Daalkampen wordt ingevuld”.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal