Direct naar de inhoud.

Gemeente kiest voor natuurgras bij vernieuwing sportpark Odoorn

  • door:
  • op:
De gemeente kiest voor natuurgras bij de vernieuwing van het sportpark in Odoorn. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

ODOORN – De gemeente Borger-Odoorn kiest voor natuurgras bij de vernieuwing van het sportpark Harm Kuiper in Odoorn. Dit is te lezen in een memo die het college heeft verstuurd aan de gemeenteraad. Het besluit om niet voor kunstgras te kiezen op de velden van HOC is vooral gemaakt op financiële gronden.

De gemeente liet uitzoeken wat de kosten zouden moeten zijn voor zo’n kunstgrasveld. Uit de berekening die de gemeente maakt kost de aanleg van een kunstgrasveld 427.000 euro. Bij renovatie of vervanging gaat de gemeente uit van 200.000 euro. Bij een natuurgrasveld kost de aanleg 162.000 euro en de renovatie of vervanging 44.000 euro.

Drie keer zo duur

Ook in de jaarlijkse kosten zoals onderhoud en kapitaallasten zit een verschil. Voor kunstgras is dit jaarlijks bijna 65.000 euro en voor natuurgras iets meer dan 22.000 euro. Daarmee is een kunstgrasveld voor de gemeente maar liefst drie keer zo duur.

In Borger-Odoorn liggen verder helemaal geen kunstgrasvelden. Er is daardoor ook geen expertise in huis voor het onderhoud van kunstgras. Naast dat er geen expertise is en de kosten hoger zijn voor kunstgras wordt het ook sneller afgeschreven. Na 15 jaar zal het vervangen moeten worden. Bij natuurgras is dit na 30 jaar. Daardoor kiest de gemeente voor een natuurgrasveld.

Gemeente kiest voor vier velden

Bij een eventueel kunstgrasveld waren er maar drie velden nodig geweest. De gemeente gaat nu uit van vier velden. “We hebben dit ook laten uitzoeken en het is ruimtelijk gezien ook mogelijk op het sportpark. We gaan dit dan ook voorstellen aan de raad,” zo laat wethouder Niek Wind weten.

Er loopt ook nog een onderzoek naar de verkeersontsluiting van het sportpark in Odoorn. De uitkomsten daarvan worden in december verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-