Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Aangehouden verdachte fatale brand had zelf horecazakenzaken in Veendam

Een inwoner van Veendam kijkt naar de nasleep van de brand destijds
F: ANP Via RTV Noord

VEENDAM – Komt er met de aanhouding van oud-horecaman Rene K. meer duidelijkheid over de roerige tijd waarin Veendam dik tien jaar geleden verkeerde? K. werd vorige week maandag opgepakt als verdachte van een fatale brand in 2010.
Tussen 2008 en 2010 waren er in het centrum van Veendam meer dan dertig branden, waarvan een groot deel als verdacht is aangemerkt. Het ging om leegstaande woningen en bedrijfspanden, maar ook meerdere conifeerbranden.

Vergelijking met pyromaan van ’t Zandt

Veendam was in rep en roer en meerdere malen werd de vergelijking gemaakt met ’t Zandt, dat in 2007 werd geteisterd door pyromaan Johnny B. Er werd een burgerwacht opgericht en er kwam een tijdelijk politiebureau in de Kerkstraat. Ook werden er camera’s in het centrum van Veendam opgehangen.

Brand in café Rene K.

Eind 2008 vloog café De Kater in Veendam in brand. Het was destijds de dertiende brand in anderhalf jaar tijd. Het café was op dat moment van Rene K., die vorige week is opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij twee andere brandstichtingen.
Die branden vonden plaats in de vroege ochtend van 8 maart 2010. Het gaat om de brand bij elektronicazaak Scheer en Foppen aan de Kerkstraat. Bij de bluswerkzaamheden kwam de destijds 44-jarige brandweerman Wiebe de Vries om het leven. De tweede brand die ochtend was bij discotheek Party Palace Rumors aan het Prins Hendrikplein.
Rene K. en zijn toenmalige partner zijn geen onbekenden in de Veendammer horecawereld. Vanaf 2002 runt hij meerdere (feest)cafés. Hij was uitbater van Tapperij De Kater, Café Rembrandt, De Nachtwacht, De Stadhouder en Soestdijk.
Na de brand in zijn eigen café koopt K. café de Barrage en bouwt dat om tot feestcafé De Nachtwacht, maar krijgt met de gemeente Veendam gedoe over vergunningen. Rond 2014 vertrekt K. uit Veendam. Hij vestigt zich in Apeldoorn, waar ook zijn nieuwe partner woont.

‘Hij heeft weinig goed gedaan voor Veendam’

Ondernemers uit Veendam kunnen zich K. nog goed herinneren. De verhalen zijn weinig positief. ‘Ik schrok wel van de aanhouding, maar het verbaast me niet. Die man laat overal een spoor van ellende en schulden achter’, zegt iemand anoniem. De verhalen worden door anderen bevestigd. ‘Er was altijd wat met hem en zijn partner. Hij heeft weinig goeds gedaan voor Veendam.’
De inmiddels 43-jarige René K. moest vorig jaar in verband met een andere veroordeling dna afstaan. Dit leverde een match op met sporen die destijds zijn veilig gesteld bij de branden op 8 maart 2010. De politie is nog wel op zoek naar meer informatie. Uit onderzoek en getuigenverklaringen blijk dat er meerdere personen bij de branden betrokken zijn geweest.
Dit is een artikel van RTV Noord geschreven door Noor Vloeimans en Jeroen Willems. RTV Noord en RTV1 werken de komende tijd nauw samen om de lokale journalistiek te versterken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.