Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

College Pekela wil ruim twintig bruggen kwijt

Nieuwe Pekela vanuit de lucht | Foto: ANP via RTV Noord

PEKELA – B en W van Pekela wil drastisch snijden in het aantal bruggen in het Pekelder diep. Als de gemeenteraad met het plan instemt, gaat het aantal bruggen terug van 34 naar 13. Het voorstel wordt besproken in de raadsvergadering van 14 december. 

Eerder dit jaar konden drie bruggen niet meer worden bediend wegens technische gebreken of omdat het niet veilig meer was om ze te bedienen. Daarop is een grondige inspectie van alle 34 bruggen uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat de bruggen toe zijn aan groot onderhoud. Het college heeft de gemeenteraad gevraagd na te denken over de manier waarop de bruggen moeten worden onderhouden en wat de kosten daarvan mogen zijn. De bruggen hebben een levensduur van 40 jaar. Die leeftijd hebben ze nu bereikt. Verder moet een deel van de beschoeiingen worden vervangen. Het gaat hierbij om een lengte van zo’n 16,5 kilometer.

Vijf modellen

Het college heeft de gemeenteraad vijf modellen gepresenteerd met uitéénlopende vormen en kosten. Zo is er de optie om alle bruggen te vervangen voor duikers. Dit is de goedkoopste variant maar heeft als gevolg dat er geen doorvaart meer mogelijk is door het Pekelder Hoofddiep. De meeste kostbaarste variant is om alle bruggen te vervangen of groot onderhoud te geven en te vervangen waar nodig. Het model dat het college aanbeveelt is een tussenvorm. Hierbij wordt het aantal bruggen teruggebracht van 34 naar circa 13. Voor de uitvoering van dit model is er structureel geld in de begroting zonder dat er bezuinigingen nodig zijn.

In gesprek

Mocht er worden besloten om het aantal bruggen op termijn te minderen, gaat de gemeente met haar inwoners in gesprek om te bepalen welke bruggen moeten blijven. Wethouder Jaap van Mannekes: ‘’Door het aantal bruggen te verminderen naar circa 13 bruggen is er de mogelijkheid om die bruggen nu grondig aan te pakken en in de toekomst te onderhouden en de vaarroute te behouden. Welke bruggen het betreft wordt met inwoners en bedrijven besproken. Uiteraard gaat het hierbij om bruggen met een belangrijke verkeersfunctie.’’

Vaarroute

Het Pekelder Hoofddiep is een vaarroute door de provincie Groningen. Per jaar komen er zo’n 150 bootjes door het diep. Burgemeester Jaap Kuin: ‘’Een belangrijke vraag is welke invulling de gemeenteraad aan het Pekelder Hoofddiep willen geven. Wel of geen vaarroute? Hierover zijn wij continu in gesprek met de Provincie en het Waterschap. Het college is van mening dat de vaarroute een toegevoegde waarde is voor de karakteristiek en historie van Pekela. Daarom doen wij het voorstel om het aantal bruggen te verminderen en daarmee de vaarroute te behouden.’’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.