Direct naar de inhoud.

‘Knoalsters moeten trotser zijn op Cornelis Dopper’

  • door:
  • op:
Het standbeeld van Cornelis Dopper voor het gemeenthuis in Stadskanaal F: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – ‘Knoalsters moeten trotser zijn op Cornelis Dopper.’ Daar sloot Joop Stam zijn interview afgelopen vrijdag in 1 op Vrijdag mee af. De voorzitter van de stichting Cornelis Dopper kwam praten over de langste symfonie van de Knoalster musicus en dirigent. Deze gaat namelijk binnenkort voor een gedeelte in premiere.

Cornelis Dopper (1870-1939) was wereldberoemd aan het einde van de negentiende en in het begin van de twintigste eeuw. ‘Veel mensen weten dat niet meer, want hij is totaal vergeten.’ Het enige wat nog aan hem herinnert is het standbeeld voor het gemeentehuis in Stadskanaal. ‘Daar ben ik heel blij mee’, aldus de 87-jarige Joop Stam.

Beroemd, maar geen Bach of Mozart

Ondanks dat hij wereldberoemd was, mag je hem niet vergelijken met een Bach of een Mozart, vindt Stam. ‘Hij heeft speciale muziekstukken geschreven die de hele wereld overgaan, zoals zijn zevende symfonie, ook wel de Zuiderzee-symfonie. Die symfonie is in heel Europa en in Amerika gespeeld.’ Zijn successen behaalde hij door muziek te schijven dat bedoeld was voor het volk in plaats van de elite.

Concertgebouworkest

De musicus heeft daarnaast ook meer dan twintig jaar voor het concertgebouworkest staan dirigeren. In het concertgebouw in Amsterdam is de naam van de Knoalster musicus nog steeds te lezen. ‘Zijn vakkennis en de manier waarop hij voor een orkest schreef was bewonderenswaardig. Hij kende alle instrumenten. Dat is de belangrijkste reden dat hij zo beroemd is geworden. Daarnaast was hij ontzettend goed op de hoogte van de muziekontwikkelingen in zijn tijd.’

Dopper als dirigent van het Concertgebouworkest       Tekening: Félicien Bobeldijk gemaakt in 1916

Geen idee van Dopper

Zelf wist de voorzitter van stichting Cornelis Dopper voor 1989 niet goed wie de musicus was. ‘Op het conservatorium krijg je twee muziekstukken van hem te horen, maar daar blijft het bij.’ Vijftig jaar later na zijn dood werd door het Streek Historisch Centrum in Stadskanaal een expositie georganiseerd. ‘Ik was directeur van de muziekschool geweest en werd gevraagd om lezingen over Dopper te geven.’

Voor de lezingen ging Stam zich verdiepen in de Knoalster en kwam hij veel te weten over hem. ‘In Den Haag is het Nederlands muziekarchief en daar stond een stapel dozen van wel drie a vier meter hoog. In die dozen zat het werk van Dopper. We zagen dat alles handgeschreven was.’

Het standbeeld van Cornelis Dopper voor het gemeentehuis van Stadskanaal
F: Hielke Bosch/RTV1

Stichting Cornelis Dopper

Door de lezingen werd de interesse van Joop Stam gewekt en is stichting Cornelis Dopper opgericht. Het doel: de muziek mag niet meer verstoffen en moet weer van de mensen worden. ‘We willen de partituren digitaliseren, zodat het over de hele wereld gespeeld kan worden.’

Op 20 maart 2022 wordt de vijfde symfonie van Dopper uitgevoerd in Winschoten. Ook die partituren waren allemaal handgeschreven. Het hele stuk is wel 10 tot 12 centimeter dik. Om twee uur en een kwartier naar het stuk van Dopper te luisteren was wel wat veel, waardoor alleen het eerste deel wordt opgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-