Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Bruintje beer wordt 101: van stripfiguur tot standbeeld in Musselkanaal

Bruintje Beer zwaait vanaf de Markstraat naar de voorbijgangers | Foto: Eva Kahlmann/RTV1

MUSSELKANAAL – Wie ooit door Musselkanaal is gereden kan het nauwelijks gemist hebben; het standbeeld van Bruintje Beer aan de Markstraat. Het figuur ‘Bruintje Beer’ begon ooit in Engeland. Daar heet hij ‘Rupert the Beer’ en kwam vanaf 7 november 1920 voor in strips van de Britse krant ‘The Daily Express’. Maar hoe kreeg deze beroemde, en inmiddels hoogbejaarde, beer aan een standbeeld in Musselkanaal?

Het verhaal over het standbeeld begint eigenlijk al in 1880. In dat jaar vestigde Bakkerij Branbergen zich in Musselkanaal. Het bedrijf groeide in de decennia daarna uit tot een grote brood- en banketfabriek en een van de grootste werkgevers van het dorp.

Bruintje Beer Biscuits

De bakkerij kreeg in 1931 toestemming om ‘Bruintje Beer’ als koekje te gaan verkopen. Binnen een mum van tijd werden de ‘Branbergen Bruintje Beer Biscuits’ een begrip.

‘Naast de bakkerij werd nu ook Bruintje Beer omarmd door de Musselkanaalsters’, zo vertelt Bert Roossien van het Streekhistorisch Centrum. ‘Overal kwam je in die tijd de beer wel tegen op posters of op de vrachtwagens van de bakkerij. Zelfs het lokale voetbalteam heette Bruintje Beer’.

Bakkerij ging niet met zijn tijd mee

Ondanks al het succes dat Branbergen vanaf de jaren 30 had met de beer, verdween de bakkerij veertig jaar later weer uit Musselkanaal. ‘De concurrentie werd te groot in die jaren’, aldus Roossien. ‘Daarnaast ging het bedrijf te weinig met zijn tijd mee. Er was modernisering nodig.’

Branbergen werd overgenomen door Ten Kate en die stopte de koekjesproductie. Daarmee kwam er naast Branbergen ook een eind aan de biscuits van Bruintje Beer.

Standbeeld

Toch bleef de kleine beer in de harten van de Musselkanaalsters. Daarom besloot de lokale winkeliersvereniging in 1995 Bruintje Beer te vereeuwigen met een standbeeld. Kunstenaar Henny Zandjans ontwierp het standbeeld dat uiteindelijk langs het kanaal aan de Markstraat terecht kwam.

Wie is Bruintje Beer?

Ondanks zijn rijke geschiedenis merkt Bert Roossien dat tegenwoordig nog maar weinig mensen weten wie de beer van het standbeeld nu eigenlijk is. Roossien merkt dat ook bij zijn lezingen en presentaties die hij over dit onderwerp houdt. ‘De gemiddelde leeftijd is daar vrij hoog. Eigenlijk jammer dat Bruintje een beetje in de vergetelheid raakt.’

We all stand together

In ieder geval is de beer in zijn thuisland Engeland nog steeds enorm populair en verschijnt hij ook nog als stripfiguur in de krant als Rupert the Beer. Grote namen als ex-Beatle Paul McCartney en Prins Charles zijn grote fans van Bruintje, oftewel Rupert. McCartney, die tevens lid is van Ruperts Fanclub, schreef er zelfs een nummer over ‘We all stand together’.

In Musselkanaal zal de beer voorlopig nog wel op zijn plekje blijven staan en turen over het herstelde centrum van het lintdorp.

 

 

 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.