Direct naar de inhoud.

Franse kunstenaar fleurt Knoalster Philipshal op met 200 portretten

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 14 nov 2021
  • tags:
Een knipsel van het streetart-project dat JR uitvoerde in op Times Square in New York.

STADSKANAAL – De Franse kunstenaar JR wil de voormalige fabriekshal van Philips in Stadskanaal opfleuren met tweehonderd portretten van mensen die iets (willen gaan) betekenen voor de gemeente. Knoalsters zijn daarom uitgenodigd zich komende woensdag te laten portretteren. 

Kunstenaar JR (Jean René) is de drijvende kracht achter het grootste kunstproject ter wereld, uitgestrekt over talloze prominente gevels, pleinen of daken in 138 landen. Inmiddels zijn meer dan 400.000 portretten gemaakt, die meer dan levensgroot worden afgebeeld op onder meer gebouwen. Het Groninger Museum heeft dit zogeheten international community art project naar de provincie gehaald en voor de uitvoering samenwerking gezocht met KunstwerkT NL. En daar komt Stadskanaal in beeld.

Enthousiaste medewerking

KunstwerkT heeft het oog laten vallen op de fabriekshal van Philips en kreeg naar eigen zeggen de eigenaren van het pand en de stichting Makeport Mercurius snel enthousiast om mee te werken aan het project. Ook de gemeente toonde enthousiasme. Burgemeester Klaas Sloots van de gemeente Stadskanaal gaat als een van de eersten op portret.

Voor het maken van de portretten komt er een mobiele studio. Het schieten van een plaatje kost iedere deelnemer ongeveer een minuut. Het fotograferen start om 12.00 uur tot 18.00 uur. Hieronder lezen jullie wat er die woensdag gaat gebeuren: De gefotografeerde gezichten zullen vervolgens enkele maanden op de gevel van de Philipshal zijn te zien.

De kunstenaar JR

Jean René, geboren in 1983, groeide op de regio Parijs.Hij heeft een beetje graffiti ervaring, maar heeft zich helemaal gespecialiseerd in de fotografie. Hij heeft zwart-witbeelden op papier als zijn signatuur.
Zijn Inside Out project richt zich op anonieme mensen die zo gewoon zijn op straat. Deze naamloze mensen nemen bezit van gevels en muren, daken en vloeren in creatieve kunstprojecten. Reuzenportretten van ‘anonieme’ mensen afgedrukt in zwart-wit. Een uitspraak van hem: “Ik bezit de grootste kunstgalerie ter wereld: de muren van de wereld. Ik vestig de aandacht van degenen die normaal gesproken geen musea bezoeken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-