Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn wil vaart maken met woningvisie: ‘Dan kunnen we gaan meespelen’

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Borger-Odoorn in Exloo. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

EXLOO – De partijen in de gemeenteraad van Borger-Odoorn waren het er donderdagavond over eens. Er moet vaart worden gemaakt met de woningvisie. Toch was die vaart er aan het begin van de avond bijna uit.

Gemeentebelangen wilde het namelijk van de agenda af hebben. “We hebben woensdag nog een gesprek met woningcorporaties en willen ons niet in de kaarten laten kijken,” zo liet raadslid Daan Hooiveld weten. Alle partijen sloten zich aan bij zijn woorden. Dit tegen het zere been van wethouder Nynke Houwing (VVD).

“De raad hamert er al maanden op dat wij tempo moeten maken. Dat is niet mogelijk als we het nu van de agenda halen,” zo liet een vurige Houwing aan de raad weten. “Het zijn nog maar de uitgangspunten, we stellen de woningvisie vanavond niet vast. Dit hoeft de sessie met de corporaties dan ook niet te bijten.”

Raad richt zich op starters en duurzame sociale huur

De hele raad sloeg 180 graden om en dus werd het stuk gewoon besproken. Daarin kreeg Houwing veelal complimenten over het heldere stuk. Alle partijen willen graag dat de nadruk komt te liggen op starters en de bouw van duurzame sociale huurwoningen. “Vergeet daarin niet de alleenstaande starter en oudere, ook zij moeten betaalbaar kunnen wonen” zo zei Martin Hoogerkamp van D66.

Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn ziet graag dat de gemeente nog scherper inzet op de starter. “Zij houden ook onze economie draaiende. Dus we moeten snel aan de slag zodat we kunnen gaan meespelen.” De partijen zien graag dat de woningvoorraad snel gaat toenemen, misschien ook wel op buitenlocaties. “Maar laten we dat niet te snel doen anders denken we over twintig jaar wat hebben we nu gedaan,” zo vertelde Ankie Huijing van het CDA.

Nieuwbouw bij Daalkampen in Borger. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Wel vraagt het CDA zich af of de gemeente de groei goed genoeg in beeld heeft. Houwing: “Dit moeten we continu monitoren. Nu is er vooral vraag naar starterswoningen en levensbestendige huizen. We gaan ook niet ineens honderd woningen bijbouwen. Dat werkt averechts.”

Scherp gesprek

De PvdA wil dan ook graag een scherp gesprek voeren met de woningcorporaties. “De corporaties denken nu namelijk dat wij de krimp nog niet voorbij zijn en willen pas mee met groei als we die ook echt constateren, maar die constateren wij al met z’n allen,” aldus Henk Zwiep.

Wethouder Houwing liet weten dat het daarom van belang is dat er zo snel als mogelijk een nieuwe woonvisie komt. “De corporaties anticiperen daar ook op. In de oude woonvisie gaan wij nog uit van krimp. Zodra er een nieuwe is kunnen wij dit voorleggen bij de corporaties en zullen ze daar op moeten anticiperen.”

Cittaslow

De VVD zag Cittaslow terugkomen in de uitgangspunten van de woonvisie en struikelde daar toch enigszins over. “Het is prima dat het aansluit bij Cittaslow maar we moeten er voor waken dat dit geen belemmerende factor gaat zijn,” aldus Albertus Steenbergen van de liberalen.

Andere partijen vinden juist dat ook de woonvisie moet voldoen aan de kernwaarden van Cittaslow. “Rust, ruimte en een stukje authenticiteit zijn onze pijlers en maken ons bijzonder. Dat moeten we behouden,” aldus Huijing van het CDA.

Inspelen op Nedersaksenlijn

Gemeentebelangen en de PvdA wilden graag weten of de gemeente ook de nieuwe opkoopwetbescherming die vanaf 1 januari gaat gelden gaat verwerken in de woonvisie. “Wij hebben op dit moment al een zelfbewoningsplicht,” zo liet Houwing weten. “Bijvoorbeeld bij Daalkampen wilden investeerders alles wel opkopen, maar daar hebben we als gemeente een stokje voor gestoken.”

Gemeentebelangen vroeg zich af of er wordt ingespeeld op de Nedersaksenlijn – (F: RTV Noord)

Ook wilde Gemeentebelangen weten of de wethouder inspeelt op de Nedersaksenlijn. Houwing: “Bij de Nedersaksenlijn en de N366 kijken we wel wat de kansen zijn. Ook om het meer in de aandacht te zetten. Niet alleen qua woningen maar ook economisch.”

Zijn kosten realistisch?

De wethouder vraagt voor het schrijven van de woonvisie 30.000 euro van de raad. De ChristenUnie vroeg zich af of dit realistisch is. “De ambtenaren hebben er een goed genoeg beeld van om te zeggen dat dit realistisch is. We hebben ook al een bureau gevonden die het binnen dat bedrag kan gaan doen met deze uitgangspunten.” De raad stemde vervolgens in dat het als hamerstuk door gaat naar de raadsvergadering van volgende week.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal