Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kan mijn kat of hond corona dragen? Ja.

REGIO – Vermoedelijk is corona ooit overgedragen van een vleermuis op de mens op een Chinese markt. Dat roept de vraag op of het virus ook kan worden overgedragen van huisdieren op mensen. 

Het blijkt dat honden en katten  betrekkelijk vaak een afweer tegen corona hebben ontwikkeld. Maar de kans dat mensen de infectie oplopen door hun huisdieren is klein. Schrijft het RIVM op de eigen site.

Besmet door eigenaren

Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat in besmette huishoudens ongeveer 20 procent van de katten en zo’n 15 procent van de honden afweerstoffen tegen corona in het bloed hebben. Dat betekent dat de dieren ooit blootgesteld zijn aan het coronavirus, anders hadden ze geen antistoffen opgebouwd.  ”Waarschijnlijk zijn de huisdieren door de eigenaren besmet”, zegt het RIVM. Uit het onderzoek is overigens ook gebleken dat de huisdieren er zelf niet ziek van worden, misschien milde klachten vertonen.

Besmet door huisdieren

Kunnen huisdieren die corona dragen hun eigenaren besmetten? Het RIVM acht die kans heel gering: ”Er zijn nog geen gevallen bekend van besmette huisdieren die mensen hebben besmet. De kans hierop wordt heel klein geacht.” Het RIVM weet ook dat honden en katten die niet in een gezin wonen veel minder in contact zijn geweest met corona. Dieren die in asielen verblijven hebben vaak minder antistoffen in hun lijf. Een aanwijzing dat huisdieren meestal besmet worden in het gezin waar ze wonen.

Adviezen van het RIVM voor eigenaren van honden en katten

Als er corona in het huis is (geweest):

  • Vermijd contact met je huisdier, knuffel niet en laat je niet likken.
  • Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen tijdens je isolatie- of quarantaineperiode en/of die van je huisgenoten.
  • Laat honden enkel kort en aangelijnd uit.
  • Laat een niet-zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen, als dat mogelijk is.
  • Goede hygiëne is extra belangrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.