Direct naar de inhoud.

Over de grens, de oplossing voor uitstel in de planbare zorg?

  • door:
  • op:
Foto: Pixabay

REGIO – De coronapandemie zorgt voor grote druk op de ziekenhuizen waardoor planbare zorg moet worden uitgesteld. Wat betekent dit voor patiënten die met uitstel te maken hebben? En zouden ziekenhuizen over de grens mogelijk een oplossing kunnen bieden? Dat horen Zorgbelang Groningen en Drenthe graag van inwoners via de online vragenlijst ‘Uitgestelde ziekenhuiszorg’.

Stichting Zorgbelang behartigt de belangen van iedereen in de provincie die gebruik maakt van zorg.

Uitstellen planbare zorg

Jolanda Fritsma, projectleider bij Zorgbelang Groningen, legt uit: ‘Planbare zorg is zorg waarvoor een afspraak wordt gemaakt. Coronapatiënten komen niet op afspraak. Als zij in het ziekenhuis komen, zijn ze zo ziek dat ze acuut zorg nodig hebben. En als de capaciteit tekortschiet en niet alles meer kan, gaat acute zorg voor planbare zorg.

Dat uitstellen van planbare zorg is niet zonder gevolgen. Fritsma: ‘Het kan gaan om zware operaties voor ernstige aandoeningen, zoals de hartoperaties die nu door het hartcentrum van het UMCG worden afgezegd. Of om operaties voor een nieuwe heup of knie, waardoor de patiënt langer met pijn rondloopt en klachten kunnen verergeren. Maar het gaat ook om afspraken voor het stellen van diagnoses, voor een MRI-/ PET-scan. Hierdoor zitten patiënten en hun naasten langer in onzekerheid en worden behandelingen later ingezet. Soms met ernstige gevolgen.’

Online vragenlijst

Zorgbelang wil graag weten hoe lang de wachttijden zijn, maar ook welke gevolgen het uistellen van planbare zorg heeft voor het leven van de mensen om wie het gaat. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijke oplossingen. Zijn mensen bijvoorbeeld bereidt om naar een ziekenhuis in Duitsland te gaan.

Inwoners van de provincies Groningen en Drenthe wordt gevraagd de online vragenlijst in te vullen via de website van Zorgbelang Groningen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal