Direct naar de inhoud.

Grote Markt in Groningen krijgt dit jaar een echte ‘Knoalster Kerstboom’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 04 dec 2021
  • tags:
De boom werd vrijdagochtend in alle vroege opgehesen | Foto: RTV1

STADSKANAAL – De kerstboom voor de Groningse Grote Markt komt dit jaar uit Stadskanaal. Om precies te zijn uit de tuin van de familie Hoving aan de Fromaborg. De statige spar werd vrijdag in alle vroegte omgezaagd, en met een oplegger naar Stad vervoerd.

Slapeloze nachten

Jan Hoving, eigenaar van de ‘kerstboom’, was stiekem wel blij dat de boom uit zijn tuin verwijderd is. ‘Ik had er soms slapeloze nachten van’, aldus Hoving. ‘De boom is namelijk al best wel oud. Ik was daarom bang dat hij om zou waaien en op ons huis terecht ging komen.’ Mede hierom stelde Hoving zijn boom beschikbaar voor de Grote Markt. 

Direct duidelijk

Initiatiefnemer van de kerstboom op de Grote Markt, Louis van der Tuin, was bij het zien van de boom aan de Fromaborg, direct verkocht. ‘We hebben ongeveer twintig reacties ontvangen dit jaar’, vertelt van der Tuin. ‘Ik ben er uiteindelijk drie gaan bekijken. Maar toen ik deze boom zag, was het voor mij al wel duidelijk; deze boom komt op de Grote Markt. 

Eierballen in de boom

Komende maandag wordt de Knoalster kerstboom op de Grote Markt neergezet en in de loop van de week komt de versiering. Extra speciaal dit jaar zijn de 100 ‘kerst(eier)ballen’ 100 grote kersteierbalen te hangen die je kunt kopen. De actie is bedacht door acteur Marcel Hensema. De opbrengst van de speciale Grunneger kerstballen gaat volledig naar JINC, een organisatie die jongeren helpt met het vinden van werk. 

Kerstboom eigenaar Jan Hoving meet de boom nog even op | Foto: RTV1

Ruim vijftien meter

Vlak voordat de nieuwe kerstboom naar Stad werd vervoerd, ging Jan Hoving er nog wel even met het meetlint langs. ‘Hij is ruim vijftien meter’, vertelt Hoving. ‘Toch niet de 20 meter die ik verwacht had.’

Helaas zullen de eekhoorntjes, die regelmatig onder de boom te vinden waren, nu wel een ander plekje moeten vinden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-