Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veendamse cybercrime-verdachten komende dagen voor de rechter

Tijdens het onderzoek werden ook auto’s in beslag genomen
F: Politie Midden-Nederland

VEENDAM/UTRECHT – Twee cybercrime verdachten (23 en 30) uit Veendam staan de komende dagen, samen met drie andere verdachten, terecht in de rechtbank in Utrecht. In de zaak hebben in totaal tweehonderd mensen aangifte gedaan: zij werden voor ruim zeven ton opgelicht. Volgens het OM hadden de verdachten het bewust voorzien op senioren.

De daders gebruikten twee verschillende methodes. Ze deden zich bijvoorbeeld voor als medewerkers van de fraudehelpdesk van een bank en waarschuwden mensen dat hun rekening was gehackt. De daders haalden de slachtoffers over om het geld op een ‘veilige’ rekening te zetten. Dat bleek achteraf de rekening van een van de criminelen. Ook werden inlogcodes van bankrekeningen afgetroggeld.
De slachtoffers werden via e-mail of telefoon benaderd. ‘Ze gebruikten bijvoorbeeld ook een telefoonlijst van een leverancier van valalarmen. Je hebt het dan over kwetsbare ouderen en die contactgegevens werden dan gebruikt om slachtoffers te benaderen’, vertelt RTV Utrecht-verslaggever Riks Ozinga.

Twee verdachten uit Veendam

De verdachten zijn bijna allemaal begin twintig. Het gaat om vijf mannen en een vrouw. Hoofdverdachte is Robin S. uit Amersfoort, de andere verdachten komen uit Hilversum, Assen en Veendam. De zaak kwam aan het rollen doordat opvallend veel jongeren in de regio Amersfoort hun bankpasjes waren kwijtgeraakt. Zij zouden hun bankrekeningen aan de verdachten ter beschikking hebben gesteld om geld van de slachtoffers weg te sluizen.
S. zou bovendien jonge meisjes hebben geronseld en in de problemen hebben gebracht door hun bankpassen te gebruiken.
Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn drie dagen uitgetrokken. Aanvankelijk beschuldigde het OM de vijf mannen en vrouw van diefstal en witwassen van in totaal ruim vier miljoen euro. Dat bedrag is volgens de advocaten teruggebracht naar zeven ton. Omdat het gestolen geld vermoedelijk via het buitenland is weggesluisd, is justitie in verschillende landen gevraagd om bij het omvangrijke financiële onderzoek te helpen.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken dit jaar nauw samen om met lokaal nieuws te brengen.

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.