Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Redelijke kans op een witte kerst, maar ruiten krabben is zeker

Foto: Hielke Bosch/RTV1

REGIO – Het kan vriezen en het kan dooien. Dat geldt natuurlijk zeker voor het weer. De weerbureaus proberen een week voor de kerstdagen altijd te voorspellen of deze wit zal worden. De kans op een witte kerst is groter dan in voorgaande jaren. Maar voor een rake voorspelling hangen er teveel onzekerheden in de lucht. 

Twee scenario’s

Er spelen bij de weerkundigen nu twee scenario’s. Het ene scenario gaat uit van koud weer met kans op winterse neerslag. Het andere zeg juist dat er nog zachter weer komt dan we de afgelopen jaren al hadden. Dit heeft alles te maken met de grens tussen koude en zachte lucht. Die komt tijdens de kerstdagen mogelijk pal boven Nederland te liggen. Een verschuiving van 100 kilometer kan al een verschil maken van 10 graden en regen, of 0 graden en sneeuwval. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “De verschillende weermodellen geven nog steeds hele verschillende uitkomsten voor kerst. Wel lijkt het vrij zeker dat er geen tussenweg is tussen het zachte en winterse scenario.”

Vorig jaar was al ruim een week op voorhand duidelijk dat kerst groen zou verlopen. Uiteindelijk werd het eerste kerstdag 6,6 graden in De Bilt en tweede kerstdag 5,9 graden. Voor de kerstperiode zijn dat hele gebruikelijke temperaturen. De laatste officiële witte kerst is alweer 11 jaar geleden. In 2010 kleurde het landschap namelijk voor het laatst op beide kerstdagen wit..

Weer autoruiten krabben

Dat de winter niet ver weg is, merken we in de aanloop naar kerst al. Zo kan het dinsdag en woensdag regionaal de hele dag blijven vriezen en dat zou de eerste ijsdag kunnen betekenen van deze winter. In die gebieden komt wel hardnekkige mist voor. Tijdens de nachten is kans op matige vorst met temperaturen beneden -5 graden. Mist, autoruiten krabben, maar ook een prachtig berijpt landschap zitten er komende week dus wel in. Vanaf donderdag neemt bovendien de kans op winterse neerslag toe, waardoor we mogelijk al vóór kerst sneeuwvlokken te zien krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.