Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal gaat gratis maandverband beschikbaar stellen: ‘Prachtig, maar jammer dat het nodig is’

De poster van de actie ‘bloedarmoede’

STADSKANAAL – De gemeenteraad van Stadskanaal nam afgelopen week met unanieme stemmen de motie mentruatie-armoede aan. Door deze motie wordt geld, dat overblijft vanuit het armoedebeleid, mede besteedt aan het gratis verstrekken van menstruatieproducten. 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 10 vrouwen en meisjes soms geen geld heeft om onder andere maandverband te kopen. Daarom worden de producten straks voor deze groep gratis aangeboden bij verschillende afhaalpunten. 

Drijvende kracht achter de motie, gemeenteraadslid Grietje Schipper (PvdA) is dolblij. ‘Dit is natuurlijk hartstikke mooi’, aldus Schipper. ‘Maar het is wel jammer dat het nodig is.’

Lange adem

Het was een kwestie van de lange adem om de motie er doorheen te krijgen. In maart begonnen Grietje en haar partij al met de actie ‘bloedserieus’. Met deze actie werd aandacht voor het probleem van menstruatie-armoede gevraagd.

Echter vond ze de tijd toen nog niet rijp voor het indienen van de motie. ‘Ik merkte dat met name de coalitie dit meer zag als landelijk beleid. Genoeg stemmen zou ik toen dus niet gehaald hebben. En omdat je maar één keer met een motie kan komen, liet ik hem nog even op de plank liggen.’ Ondertussen werkte Schipper samen met vele anderen wel door aan de actie. Zo brachten ze menstruatieproducten naar de verschillende afhaalpunten en uiteraard lobbyde ze verder voor de motie.

Scholen en kerken

Zo werden er in de raad veel vragen gesteld over het onderwerp en werd er hard gewerkt om genoeg draagvlak te creëren.

Schipper nam via wethouder Verschuren contact op met verschillende instanties en kerken, die enorm positief over de actie waren. Na deze signalen door te hebben gegeven aan de andere raadsfracties kreeg ze ook van hun positieve geluiden te horen. De tijd was dus rijp voor een motie, die vervolgens met unanieme stemmen werd aangenomen. 

‘Ik ben nu zo ontzettend blij’, vertelt Schipper enthousiast. ‘Er is nu eindelijk een structurele oplossing voor het probleem waar zo’n duizend mensen in onze gemeente tegenaan lopen.’

Distributie

Momenteel wordt nog onderzocht hoe alles praktisch geregeld gaat worden. Zo wordt er gekeken naar onder andere de distributie. Schipper: ‘Mensen kunnen ook nog steeds menstruatieproducten doneren. Bijvoorbeeld bij de voedselbank,  ruilwinkel ‘t Puntje in Musselkanaal en Boetiek Armslag in Stadskanaal.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.