Direct naar de inhoud.

Nationale Vogeltelling levert huismus als winnaar op in onze regio

  • door:
  • op:
Foto: Stichting Huismusbescherming

REGIO – De huismus heeft haar onbetwiste status als meest voorkomende vogel in Nederland herbevestigd; die kwam bij de vogeltelling afgelopen weekend opnieuw als winnaar uit de bus. Ook in onze regio was de huismus de meest voorkomende voor de koolmees en de pimpelmees. De telling werd georganiseerd door de vogelbescherming. 

Er deden 170.408 vogelliefhebbers dit jaar landelijk mee, 28.000 minder dan vorig jaar; zij telden 2,4 miljoen gevleugelde vrienden, een kleine 360.000 minder dan in 2021. In Borger-Odoorn deden 357 mensen mee. Zij telden gezamenlijk 8.585 vogels. In Stadskanaal telden 239 personen mee en in Veendam 201. Zij telden 4.938 vogels in Stadskanaal en in Veendam ging het om 4.345 vogels.

Borger-Odoorn

In Borger-Odoorn werd de huismus het vaakst gespot, namelijk 2.409 keer. De Koolmees bleek een goede tweede voor de Pimpelmees, Vink, Merel, Roosborst, Houtduif, Ekster, Gaai en de Spreeuw.

Veendam

In Veendam werd de huismus ook de meest geziene vogel. De vogel werd maar liefst 1082 keer geteld. Het podium wordt net als in Borger-Odoorn gecomplementeerd met de Koolmees en de Pimpelmees. De Merel is een goede vierde voor de Vink, Houtduif, Roodborst, Ekster, Ringmus en de Zwarte Kraai.

Stadskanaal

De Huismus werd in Stadskanaal 1.485 keer geteld. Ook hier was de huismus daarmee de winnaar. Toch ziet het podium er in Knoal iets anders uit. Op de tweede plek net als in Borger-Odoorn en Veendam de Koolmees, maar op plek drie zien we de Vink. De Pimpelmees werd hier vierde voor de Merel, Zwarte Kraai, Houtduif, Ekster, Roodborst en Kauw.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal