Direct naar de inhoud.

Stadskanaal geeft groen licht: zwembad De Horsten op eigen benen

  • door:
  • op:
Zwembad De Horsten in Musselkanaal.
Foto: Martijn Folkers/ RTV Noord

MUSSELKANAAL – Zwembad De Horsten in Musselkanaal komt, als het aan het gemeentebestuur ligt, in handen van het dorpsbedrijf. Burgemeester en wethouders willen de exploitatie van het bad overdragen aan het zwembadbestuur en De Horsten krijgt een bruidsschat van 362.000 euro mee voor verduurzaming en achterstallig onderhoud.

Voorzitter Eltje Toutenhoofd van het zwembadbestuur is blij met het voornemen van het college van de gemeente Stadskanaal, maar zet de polonaise nog niet in. ‘We zijn er blij mee, maar we willen ook niet al te snel juichen’, zegt hij. ‘De gemeenteraad moet er nog mee instemmen en de politiek is weerbarstig. Pas wanneer de raad op 28 februari groen licht geeft, kunnen we echt los gaan.’

Geduld op de proef gesteld

Musselkanaal heeft lang op het besluit van wethouder Goziena Brongers (CDA) moeten wachten. Het dorp kreeg in 2018 de sleutel van De Horsten overgedragen en mocht zich eerst twee jaar gaan bewijzen. Dat Toutenhoofd en zijn dorpsgenoten nu zelf aan zet zijn om plannen te maken, komt twee jaar later dan gepland.
In november vorig jaar gaf Toutenhoofd aan dat het dorp nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart duidelijkheid wilde. ‘Dat we nu al meer dan drie jaar wachten op duidelijkheid is doodzonde, want hierdoor zijn we meerdere subsidies misgelopen die aan de toekomst van De Horsten kunnen bijdragen.’

‘Van het gas af’

Wethouder Brongers heeft op de valreep gehoor gegeven aan de oproep van Musselkanaal. Toutenhoofd is daar blij mee. ‘Dit is een stap in de goede richting. We kunnen – zoals het nu lijkt – echt aan de slag met het uitvoeren van onze plannen om De Horsten te verduurzamen en het achterstallig onderhoud weg te werken.’
Als bruidsschat krijgt het zwembadbestuur 362.000 euro mee. Zo’n 60.000 euro is bedoeld voor het doorvoeren van verduurzamingsmaatregelen en er is 302.000 euro vanuit de gemeente beschikbaar voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Toutenhoofd is blij dat Stadskanaal nu groen licht geeft, want het zwembadbestuur is voornemens om via verschillende wegen aanvullende subsidies binnen te slepen.
‘We willen met het bad van het gas af. Ook willen we iets doen met het terrein rond het zwembad.’

Plannen zat rond het bad

Het groene grasveld en het beachvolleybalveld moeten ook buiten het zwemseizoen beschikbaar zijn voor het dorp, zo is het doel van zwembad De Horsten. Zo hoopt De Horsten dat de plaatselijke volleybalvereniging gebruik wil maken van het beachvolleybalveld en kunnen basisscholen in Musselkanaal gebruik maken van het sportveld voor buitengymlessen.
Daarnaast onderzoekt het zwembadbestuur of De Horsten kan dienen als energieopslag. Toutenhoofd: ‘Tegenover het bad woont een boer die zijn schuur wil volleggen met zonnepanelen. We denken na over een constructie om een deel van de opbrengst aan het zwembad ten goede te laten komen. Mocht energieopslag bij het zwembad mogelijk zijn, dan kan het zijn dat hij de energie in de winter kan gebruiken en wij in de zomer. Dat soort plannen kunnen we nu allemaal gaan uitwerken na dit voornemen van Stadskanaal. Maar nogmaals, ik juich pas als de gemeenteraad er ook mee instemt.’
Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken sinds dit jaar samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-