Direct naar de inhoud.

De hoofdreiscoupé: een herkenbaar lichtpuntje voor mensen met dementie

  • door:
  • op:
Mevrouw Lazonder en mevrouw Haan in de hoofdreiscoupé. F: RTV Noord

VEENDAM – In de zogenoemde hoofdreiscoupé kunnen mensen met dementie eventjes genieten. Terwijl ze in een nagebouwde treincoupé het landschap aan zich voorbij zien schieten, halen ze herinneringen op en maken ze een praatje. Deze week stond de hoofdreiscoupé in woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam. 

‘Het is net echt. Zo zag het er anders buiten ook uit’, zegt mevrouw Lazonder, die zichtbaar geniet. Tegenover haar zit medebewoner mevrouw Haan en ook zij kan de ‘reis’ waarderen: ‘Ik dacht eerst dat we echt naar Zwolle reden. Leuk gedaan’, lacht ze.

Onderdelen uit echte treinen

De treincoupé is nauwelijks van echt te onderscheiden. De coupé bestaat dan ook uit onderdelen uit echte treinen, zoals de roodlederen tweedeklasbanken. Door de intercom klinkt de herkenbare stem van de NS-dame, die de stations aankondigt. Door het raam (dat eigenlijk een beeldscherm is) trekt (een opname van) het landschap aan de passagiers voorbij. Het enige wat verschilt is dat de passagiers gratis reizen: kaartjes hoeven mevrouw Lazonder en Haan niet te tonen.

Lichtpuntje

Met de hoofdreiscoupé willen de NS en Alzheimer Nederland mensen met dementie een lichtpuntje bieden. En dat lukt goed, ziet Jolanda Freitag, verzorgende dagbesteding van Zorggroep Meander. ‘Mensen zijn heel enthousiast. Afgelopen maandag heeft een meneer er tien minuten ingezeten. Het was heel herkenbaar voor hem, alle plaatsen kende hij. Dat was wel heel leuk om te zien.’

Herkenbaar

Mevrouw Lazonder mist het reizen met de de trein wel, zegt ze desgevraagd. ‘Ik vond altijd wel heel leuk hoor. Ik heb er altijd van genoten. Het leuke aan de trein is dat je er vrij gauw bent.’ Van vroeger herinnert ze dat als haar moeder haar op de trein zette, ze er aanvankelijk nooit zin in had, maar dat zo’n treinreis dan altijd reuze meeviel.

Niet veel later arriveren mevrouw Lazonder en Haan op station Groningen; de treinreis is voorbij. Het succes van dit initiatief? ‘De herkenbaarheid’, denkt Freitag. ‘Dan hebben ze iets om over te praten.’

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken sinds dit jaar samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal