Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn steunt Oekraïne: ‘We moeten ze met open armen ontvangen’

  • door:
  • op:
De Oekraïense vlag wappert als steun bij het gemeentehuis in Exloo. Foto: Gemeente Borger-Odoorn

EXLOO – De gemeenteraad van Borger-Odoorn heeft zich donderdagavond unaniem steun uitgesproken aan Oekraïne. De ChristenUnie nam het initiatief om het college op te roepen tot het zoeken van opvangruimte voor de vluchtelingenstroom die op gang komt vanuit Oekraïne.

‘Mensen in nood moet je opvangen,’ zo zegt fractievoorzitter van de ChristenUnie, Erik Braam. ‘Het komt nu ontzettend dichtbij. Het is een verschrikkelijke ramp en we moeten ze met open armen ontvangen.’ Het college was blij met deze motie. ‘Ons hart ligt bij de Oekraïnse bevolking. De beelden die we via de televisie zien zijn hartverscheurend,’ zo zei burgemeester Jan Seton.

Respect voor de inwoners

Pieter de Groot opende woensdagavond tijdens het eerste deel van de raadsvergadering al met uitspreken van steun aan Oekraïne. De fractievoorzitter van GroenLinks wilde het graag naar voren halen op de agenda. ‘Uit respect voor de inwoners van Oekraïne.’ Ankie Huijing van het CDA voegde daar aan toe dat het haar gepaster leek om het achteraan op de agenda te laten. ‘De indiener van deze motie is hier vanavond niet, maar mogelijk donderdagavond wel.’ De raad stemde daar mee in.

Nadenken over opvang

Braam was blij dat hij het uiteindelijk zelf kon indienen. Door een coronabesmetting moest hij woensdag verstek laten gaan, maar donderdag mocht hij weer naar buiten. Hij volgde met zijn partij de motie van de ChristenUnie in Stadskanaal. ‘We hebben de motie ook samen opgesteld. In Borger-Odoorn hebben we de motie alleen iets breder gehouden. Het is mooi om te zien dat we een gastvrije en barmhartige regio zijn.’

Braam denkt zelf ook na over opvang van Oekraïners. “Daar moet je wel goed over nadenken, want het heeft best wel impact. Maar als ze de deurbel indrukken en ze staan voor je deur, dan vang je ze op.’

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal