Direct naar de inhoud.

Humanitas Borger-Odoorn heeft behoefte aan meer maatjes

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 12 mrt 2022
  • tags:
Humanitas-maatjes brengen niet alleen gezelschap, ze krijgen er ook mooie momenten voor terug. Foto: Humanitas (rechtenvrij).

BORGER/ODOORN – Veel vereenzaamde mensen hebben baat bij het Maatjesproject van Humanitas. Maar sociaal isolement is in de afgelopen twee coronajaren een groter probleem geworden. Quarantainemaatregelen hebben het aantal gevallen van vereenzaming verhoogd. Humanitas Borger-Odoorn is op zoek naar nieuwe maatjes, mensen die vrijwillig een koffievisite, een wandeling of een praatje gaan maken met mensen die er alleen voor staan. 

Zelfvertrouwen

Met de lente in aantocht is samen fijne dingen doen een leuk vooruitzicht. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen staan er alleen voor. Ze missen bijvoorbeeld zelfvertrouwen om vriendschappen te sluiten of zitten in een sociaal isolement. Het Maatjesproject van Humanitas biedt uitkomst. Een vrijwilliger gaat een paar keer per maand samen met iemand – de deelnemer- ergens heen, wandelen of gewoon even gezellig bijkletsen. Diegene komt dankzij de vrijwilliger weer onder de mensen.

‘Niets moet, alles mag’

Anita Haas uit Emmen is al jaren vrijwilliger bij Humanitas. Twee keer per maand gaat ze met plaatsgenote Loes Jansen op pad. “Even koffiedrinken, wandelen. We bepalen het ter plekke. Niets moet, alles mag. Het is gezellig en een leuke manier voor de deelnemer om nieuwe mensen te leren kennen. De deelnemer wordt zo gestimuleerd weer contacten aan te gaan”. En ze doet er iets goeds mee, want Loes Jansen geniet van de uitjes met haar vrijwilliger. Loes zegt: ‘Het is belangrijk, want anders zit ik alleen thuis. Je komt weer onder de mensen en kunt je verhaal kwijt. Ik krijg er nieuwe moed en energie van.’

Training

Nieuwe vrijwilligers, maar ook deelnemers zijn hard nodig volgens bestuurslid Zwaan Evenhuis van Humanitas Emmen/ Borger -Odoorn. ‘Steeds meer mensen raakten hun sociale contacten kwijt. Humanitas staat voor hen klaar maar de vraag is groot en het aantal vrijwilligers is helaas beperkt”. Nieuwe vrijwilligers worden getraind voor ze ingezet worden en krijgen regelmatig bijscholingscursussen aangeboden.

Kijk voor meer info op website: https://www.humanitas.nl/afdeling/emmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-