Direct naar de inhoud.

Nobelprijswinnaar Ben Feringa opent ‘eigen’ Hub: ‘Ontdekkend leren is zo belangrijk’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 10 mei 2022
  • tags:
Nobelprijswinnaar Ben Feringa opende in Stadskanaal zijn ‘eigen’ Hub | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Hoogleraar en Nobelprijswinnaar Ben Feringa bracht maandag een bezoek aan het Ubbo Emmius College in Stadskanaal. Daar opende hij samen met twee leerlingen de nieuwe ’Science Hub’ die zijn naam draagt. 

Wat zo’n Science Hub precies is? ‘Je moet het zien als ons venster naar de buitenwereld’, aldus teamleider van het Ubbo, Sander Loeff. ‘We gaan het onder andere gebruiken om te communiceren met bedrijven en andere instanties buiten de school. Hier kunnen ze met de leerlingen om tafel om ideeën te bedenken of uit te werken.’

Lintje doorknippen

De school besloot de Hub naar scheikundige en Nobelprijswinnaar Ben Feringa te vernoemen. Feringa kwam dan ook langs om de Hub hoogstpersoonlijk te openen. ‘Zo’n lintje doorknippen doe je ook niet iedere dag’, lacht Feringa. ‘Maar ik doe het graag. Zo’n hub is goed voor de profilering van de school.’

‘Leerlingen zijn zo enthousiast’

Naast het doorknippen van een lintje ging Feringa ook in gesprek met leerlingen en docenten om ze te inspireren. Het viel de Nobelprijswinnaar uit Barger-Compascuum op hoe enthousiast iedereen was: ‘De leerlingen zijn zo enthousiast om dingen te leren. Ook toen we proefjes gingen doen in het scheikunde lokaal. Tuurlijk mislukt zo’n proefje wel eens, maar dat is juist zo’n mooi leerproces. Ontdekkend leren is zo belangrijk.’

‘Ieder kind heeft talent’

In alle gesprekken en zijn korte toespraak kwam vooral de rol van de docent vaak naar voren. Volgens Feringa onderschatten we vaak hoe groot deze is in het leven van ons allemaal. ‘Docenten openen het raam voor de leerlingen naar hun toekomst’, vertelt Feringa. ‘Ze kunnen feilloos aanvoelen wat voor talent ze in de klas hebben. Want vergeet niet, ieder kind heeft een talent.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-