Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Het streekvervoer staakt: ‘We doen dit vak met plezier, maar soms kun je niet anders’

Buslijn 73 op het busstation in Stadskanaal | Foto: RTV1

REGIO – Het streekvervoer in Oost-Groningen ligt de gehele dag plat. Vanaf vanochtend vijf uur staken de buschauffeurs, iets dat ze 24 uur lang vol gaan houden. Met touringcars gingen de chauffeurs uit Oost-Groningen naar Emmen om daar gezamenlijk te staken.

Buschauffeur Erik Vogel is één van hen. Hij ging samen met zijn collega’s uit Stadskanaal naar Emmen. ‘De stemming was heel goed’, vertelt Vogel. ‘We hadden in Emmen een manifestatie op touw gezet waar een aantal mensen een toespraak hielden.’

Onrust en stress

De chauffeurs staken voor een beter CAO. De eisen van FNV Streekvervoer zijn tweeledig: een automatische prijscompensatie én betere werkomstandigheden. Volgens Vogel moeten ze vooral dat tweede niet vergeten. ‘De werkdruk is hoog, daarnaast wordt de dienstregeling steeds verder uitgekleed. Alles bij elkaar geeft dat onrust en stress, en dat moeten we natuurlijk niet willen.’

‘Soms kun je gewon niet anders’

Ondanks de goede opkomst bij de manifestatie en de goede sfeer, stuit de staking veel chauffeurs tegen de borst. Vogel: ‘Wij doen dit vak met veel plezier en toewijding, maar soms kun je gewoon niet anders. We moeten ons nu gewoon keihard maken voor onze belangen en doorzetten.’

Estafette door het land

De komende weken gaat de staking in estafettevorm door het land. Waar en wanneer de volgende staking is, dat is nog niet bekend. ‘Dat kan overal zijn’, aldus Vogel. ‘We hebben nu hier de aftrap gehad, en nu moet het stapsgewijs door Nederland gaan.’

De staking in het streekvervoer duurt nog tot morgenochtend. Daarna zullen de bussen weer volgens de normale dienstregeling rijden. 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.