Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal gaat voor een ‘raadsbreed college’ zonder het CDA

© Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Er gaat de komende vier jaar een frisse politieke wind waaien door Stadskanaal. Het CDA gaat namelijk voor het eerst de oppositie in en zal dan ook geen wethouder leveren in het nieuwe college. Dat staat in het advies van informateur Bert Nederveen. Hij stelt een college voor met de partijen ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en VVD.

Een domper voor zowel het CDA als de ChristenUnie. Die laatste partij kwam bij de verkiezingen in maart opnieuw als grootste uit de bus en wilde het CDA, ondanks hun verlies van één zetel, in het college houden. Winnaar van de verkiezingen, Lokaal Betrokken en de PvdA wilden dit echter niet. Zij trekken nu aan het langste eind, het CDA valt buiten de boot en Lokaal Betrokken en de PvdA mogen beide een wethouder leveren in het nieuwe college.

De beoogd wethouders zijn Ingrid Sterenborg (ChristenUnie), Jur Mellies (Lokaal Betrokken ), Egbert Hofstra (PvdA) en Goedhart Borgesius (VVD).

‘Het roer moet om’

Vorige maand legden de partijen de kaarten al op tafel tijdens een zogenoemde ‘duidingsvergadering’. Daar maakte met name Lokaal Betrokken, PvdA, SP, GemeenteBelangen en D66 al duidelijk geen brood te zien in een college met het CDA. ‘Het roer moet om’, aldus Jur Mellies (LB) destijds.

‘Raadsbreed College’

Naast het feit dat het CDA voor het eerst in haar geschiedenis geen wethouder levert op ’t Knoal, is er nog meer vernieuwing. Zo zal er een ‘raadsbreed college’ worden gevormd, een diepe wens van met name Lokaal Betrokken. Daarin staan de wethouders boven de partijen en werken ze nadrukkelijk met alle partijen samen.

De komende weken zal er geprobeerd worden een raadsakkoord op hoofdlijnen samen te stellen. Ook zullen de portefeuilles van de wethouders worden verdeeld. Bert Nederveen blijft aan als formateur en zal dit proces begeleiden.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.