Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nieuwe oppositie Borger-Odoorn kritisch op coalitieakkoord: ‘Dit is kiezersbedrog’

Harm Greven (Gemeentebelangen), John Goeree (D66) en Pieter de Groot (GL) uiten in een statement flinke kritiek op

BORGER-ODOORN – De nieuwe oppositiepartijen van de gemeente Borger-Odoorn zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met het nieuwe coalitieakkoord. Dat laten Gemeentebelangen, GroenLinks en D66 in een gezamenlijk statement weten. De nieuwe coalitie, bestaande uit PvdA, Leefbaar Borger-Odoorn, VVD, CDA en de Christen Unie, presenteerden vorige week het akkoord met de titel ‘Samen denken en Samen doen’.

Waar de oppositiepartijen vooral over vallen is de passage in het coalitieakkoord waarin staat dat het aantal werkuren van de nieuwe wethouders uitgebreid gaat worden. Volgens de partijen wordt de rekening hiervan gepresenteerd aan de inwoners, om precies te zijn in de OZB belasting.

‘Kiezersbedrog’

‘Ik snap er helemaal niks van, dit is kiezersbedrog’, aldus John Goeree, fractievoorzitter van D66. ‘De afgelopen vier jaar hebben we bij iedere begroting een motie gehad van Leefbaar Borger-Odoorn om de OZB niet verder te verhogen, dit was ook een van hun verkiezingsbeloftes’, vult Harm Greven van Gemeentebelangen aan. ‘Ik heb de woordvoering van Leefbaar uit 2020 nog eens bekeken, ze geven aan ‘nimmer met een OZB-verhoging in te stemmen’ en ‘meer te zien in efficiënt budgetteren in plaats van de rekening te presenteren aan de inwoners’, aldus fractievoorzitter Pieter de Groot van GroenLinks. 

Gemeentebelangen D66 en GroenLinks willen als reactie hierop met een amendement komen waarin ze de vier wethouders oproepen allen tien procent van hun FTE in te leveren. ‘Dat komt grofweg overeen met 700 euro per maand aan salaris dat de wethouders van hun 7000 euro bruto inleveren, maar daardoor hoeft de OZB-verhoging niet van 1,75% naar 2,75% per jaar te gaan.’

‘Het voelt bij mij nu alsof het debat voor de bühne was.’

-Pieter de Groot (GL) over debat in Drouwen

Verdubbeling N34

Daarmee houdt het nog niet op, de beslissing van de nieuwe coalitie om de N34 gedeeltelijk te verbreden stuit met name GroenLinks tegen de borst. ‘‘Tijdens het debat in Drouwen gaven ze allemaal, met uitzondering van de VVD, aan eerst te willen wachten tot de situatie in Gieten was aangepakt voordat ze een keuze wilden maken wat te doen met het tracé binnen onze gemeente’, zegt fractieleider de Groot. ‘Het voelt bij mij nu alsof het debat voor de bühne was.’

‘Gezinnen moeten dan ineens veel meer gaan betalen. Zo’n val komen ze nooit meer te boven.’

John Goeree (D66) over verhoging kwijtscheldingsnorm

Tot slot schrijft John Goeree van D66 dat hij het nieuwe college een flinke waarschuwing wil meegeven voor de komende vier jaar. Hij wijst hiervoor naar de geplande verhoging van de kwijtscheldingsnorm: ‘In dit akkoord staat dat ze de kwijtscheldingsnorm eenmalig willen verhogen van 120% naar 130%. Levensgevaarlijk!’ stelt Goeree. De D66 leider in Borger-Odoorn waarschuwt voor een zogenoemde ‘armoedeval’ als gevolg van deze maatregel. ‘ Gezinnen moeten dan ineens veel meer gaan betalen. Zo’n val komen ze nooit meer te boven. Het klinkt sociaal, maar dat is het beslist niet.’ 

Gemeenteraad

Komende dinsdag wordt het coalitieakkoord besproken in de gemeenteraad van Borger-Odoorn. En gezien het statement van de nieuwe oppositie kan het nieuwe college op flink wat kritiek rekenen vanuit de oppositiebankjes.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.