Direct naar de inhoud.

Fittest voor ouderen moet zetje in de goede richting geven

  • door:
  • op:
Stefan Smidt van Veendam Beweegt meet Joke haar BMI en vetpercentages (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

VEENDAM – De gemeente Veendam zet in op sporten en bewegen voor jong en oud. Onderdeel van die ambitie is een fittest voor senioren.

Tijdens deze test wordt gekeken hoe het gesteld is met de conditie, coördinatie, kracht en lenigheid. Aan de hand van de resultaten kan een passend advies gegeven worden.

Wandelen of fietsen

Stefan Smidt werkt op de afdeling sport bij de gemeente Veendam, hij neemt de fittest af. ‘We hopen te bereiken dat we mensen enthousiast krijgen om te gaan bewegen’, vertelt Smidt. ‘Dat hoeft niet per se een sport te zijn, wandelen of fietsen is ook heel goed.’

De resultaten van de test worden opgeschreven in een speciaal boekje. Daarin kunnen kandidaten ook opzoeken hoe hun conditie is ten opzichte van het gemiddelde. Ook staat het sportaanbod van de gemeente Veendam erin, zodat deelnemers op zoek kunnen gaan naar een activiteit die bij hen past.

Door lengte en gewicht te meten kan Stefan kijken of er sprake is van een gezond gewicht (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Een steuntje in de rug na corona

Door corona konden lange tijd veel sportactiviteiten niet doorgaan. Daardoor zijn ook mensen die voorheen wel actief waren stil komen te staan. Smidt: ‘We hopen met die fittest mensen een steuntje in de rug te geven zodat ze toch weer gaan bewegen.’

Dat geldt ook voor Joke, die de test doet. Voor corona sportte ze twee keer per week. ‘Ik dacht laat ik alles weer eens op gaan starten.’ Ze vindt de test dan ook een fantastisch initiatief van de gemeente. Joke heeft een hartprobleem, waardoor gezond leven en voldoende bewegen extra belangrijk is.

Nieuw in Veendam

Nog niet zo lang geleden verhuisde Joke naar Veendam. Nieuw in de gemeente vindt ze het fijn overzicht te krijgen van de sportmogelijkheden die er in Veendam zijn.

De fittest is onderdeel van Veendam Beweegt. Een initiatief vanuit de gemeente om sport te stimuleren. Zo organiseren ze onder meer iedere maand een sportieve activiteit voor 55-plussers.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal