Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Cliënten van Regenboog Stadskanaal luiden de noodklok: ‘We willen onze veilige plek niet kwijt’

Een cliënt van de Regenboog uit Stadskanaal spreekt de gemeenteraad toe | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Het nieuws dat Cosis de komende jaren niet mee gaat doen met de WMO-aanbesteding is bij de cliënten van dagbesteding de Regenboog in Stadskanaal als een bom ingeslagen. Veel van hen zitten nu in onzekerheid omdat onduidelijk is welke zorgaanbieder de begeleiding nu op zich gaat nemen. De cliëntenraad van de Regenboog luidt in een brief aan de gemeenteraad de noodklok. 

Vorige week werd bekend dat zorgorganisatie Cosis geen wmo-zorg meer gaat bieden in de gemeenten Oldambt, Pekela en Stadskanaal. Volgens Cosis is het financieel niet meer mogelijk. De wmo-zorg voor onder andere de Regenboog zal dus in handen vallen van een nieuwe aanbieder. 

Algemene Voorziening

De beslissing van Cosis valt de cliënten en medewerkers van de Regenboog zwaar. Vooral omdat ze zich willen ontwikkelen tot een algemene voorziening. Al in 2017 legden ze hiervoor plannen op tafel, maar na talloze gesprekken met beleidsmedewerkers en WMO consulenten blijft het plan uitgesteld worden. 

‘Een veilige plek voor ons’

Daarnaast zorgt het voor onrust onder veel cliënten, die nu niet weten wie hun nieuwe begeleider wordt. Enkele van hen spraken tijdens de raadsvergadering maandagavond het college en de gemeenteraad toe. ‘Al jaren is de regenboog een veilige plek voor ons’, zo begon cliënt René zijn betoog. ‘Het is onze basis, onze veilige omgeving waar we ons kunnen ontwikkelen en altijd op terug kunnen vallen. Tenminste dat dachten we. Het is nu voor de tweede keer in zes jaar dat deze basis onveilig wordt gemaakt.’

De Regenboog in Stadskanaal | © Google Streetview

‘Groeien naar een nieuw leven’

Jan Willem Hendriks had in het verleden te maken met verslavingsproblemen. Door begeleiding vanuit onder andere de Regenboog kwam hij er weer bovenop. 

‘De locatie van Cosis is voor mij enorm belangrijk’, zo vertelde hij maandagavond. Ik heb er muziek leren maken en sociale contacten gemaakt. De begeleiders geven mij daarnaast feedback op mijn gedrag. Ze helpen mij groeien naar een nieuw leven.’

Onvoorwaardelijke trouw

De raad was onder de indruk van de persoonlijke verhalen van de insprekers. ‘De overgang naar een ander model gaat altijd ten koste van de mensen waar het echt om gaat’ stelde raadslid Theo Klinkhamer (PvdA). Deze mensen spreken hun onvoorwaardelijke trouw aan Cosis uit. En daar mag wel eens wat meer aandacht voor komen. Niet de bureaucratie maar de echte mens die hier onder gebukt gaat.’

In gesprek met Cosis

Wethouder Marc Verschuren gaf aan verrast te zijn door de beslissing van Cosis en inmiddels met de zorgorganisatie in gesprek te zijn. ‘Afgelopen vrijdag hebben we een gesprek met de directie gehad over hoe we kunnen zorgen dat de regenboog doorgaat’, aldus Verschuren. ‘Dat is een goed gesprek geweest. We gaan samen op zoek naar een oplossing. Eind volgende week zal er een tweede gesprek plaatsvinden.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.