Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stoomtreindag voert nostalgische treinen langs Drents-Groningse grens

Stationschef Pieter Bonenschansker zwaait de trein uit F: RTV Drenthe

STADSKANAAL – ‘Ik zie de trein al!’, schreeuwt de zesjarige Jos. Zijn ogen bedriegen hem niet, want daar komt inderdaad in de verte de gele locomotief aan die om één uur tientallen kinderen met ouders naar station Nieuw-Buinen zal brengen.

Ter gelegenheid van de Nationale Stoomtreindag werd het spoor langs over Drents-Groningse grens de gehele Hemelvaartsdag bereden, zag RTV Drenthe.

Vaste prik in Stadskanaal

Het is vaste prik in Stadskanaal, zegt stationschef Pieter Bonenschansker. Ieder jaar staat het perron van Museumspoorlijn STAR vol met bewonderende liefhebbers, enthousiaste kinderen en glunderende ouders. ‘We hebben dit jaar een speciaal evenement, met als thema ‘boer, burger en buitenlui”, zegt Bonenschansker. ‘Het gaat vooral om het vervoer van pakketjes met de trein. Dat ging vroeger heel anders dan nu.’

Waar de huidige pakketbezorgers vaak onder grote tijdsdruk verkeren, lijken de bezorgers uit het verleden weinig stress te ervaren. ‘We vragen de kinderen om mee te helpen met het vervoeren en versjouwen van pakketjes’, zegt Bonenschansker. ‘Daar krijgen zij poffertjes voor in de plaats. Het gaat allemaal op het tempo van tachtig jaar terug. Toen kwam het werk ook wel af, maar ging het allemaal op een heel ander tempo. Dat is denk ik de charme van zo’n dag als dit.’

Veel bekijks

De stoomtreindag in Stadskanaal trekt veel bekijks, ziet een tevreden stationschef. ‘Zojuist kwam er weer een trein aan vanuit Veendam. Daar zaten 203 mensen aan boord. Daar zijn we zeker niet ontevreden over.’

Op de trein tussen Stadskanaal en Nieuw-Buinen dan ook veel tevreden gezichten. De rit duurt al met al niet veel langer dan een kwartier. ‘We rijden maximaal veertig kilometer per uur’, zegt Bonenschansker. ‘Onze reizigers hebben zo de tijd om van de omgeving te genieten. Het aardige is dat je onderweg zo de achtertuinen van de mensen inkijkt. Dat is een grappig gezicht.’

Vrolijk zwaaien

Langs de spoorlijn staan nieuwsgierigen vrolijk naar de trein te zwaaien. ‘We rijden niet vaak van Stadskanaal naar Nieuw-Buinen’, vertelt Bonenschansker. ‘Dus dit is vrij bijzonder.’

Dit is een artikel van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken dit jaar nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.