Direct naar de inhoud.

Wat te doen als je met je auto te water raakt? ‘Volg altijd het vier stappenplan’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 29 mei 2022
  • tags:
Een speciale auto werd het zwembad in gereden | © RTV1

STADSKANAAL – Stel, je komt met je auto in het water terecht, wat moet je dan doen? De antwoord op die vraag kregen mensen zaterdag bij de speciale training ‘auto te water’ in Zwembad de Horsten in Musselkanaal. 

Daar werd een speciaal geprepareerde auto in het zwembad gereden. De inzittenden werden ondertussen door een team van instructeurs en duikers door deze spannende seconden geloodst. 

Het vier stappenplan

‘We werken altijd met het vier stappen plan’, legt instructeur Jeroen Langenkamp uit. ‘Stap één is het aanzetten van je binnenverlichting. Zo kun je ten alle tijden zien wat je doet. Stap twee is het losmaken van de gordels. Stap drie is het openen van het zijraam, gevolgd door stap vier; het verlaten van het zinkende voertuig.’

‘Leuk maar ook spannend’

Collega-verslaggever Ariënne Dozeman nam de proef op de som en ging met de auto te water. ‘Het is best leuk, maar ook spannender dan je denkt’, vertelt ze naderhand. ‘Je weet dat het niet echt is, maar je gevoel zegt “ga die auto uit!”. Ik ging bij de eerste poging ook te vroeg de auto uit. Dat is niet goed, want je moet heel gecontroleerd dat raam uit komen.’

Wethouders langs de kant

De cursus werd georganiseerd door Verkeerswijzer Groningen in samenwerking met de gemeenten Westerwolde en Stadskanaal, en Veilig Verkeer Nederland. ‘Het is enorm belangrijk dat we goed weten wat te doen als je met je auto in het water terecht komt’, aldus wethouder Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal. ‘In Stadskanaal en Westerwolde hebben we per slot van rekening veel water, een lang kanaal waar soms wel eens een voertuig in terecht komt.’ Samen met haar Westerwoldse collega Henk van der Groot was Brongers zaterdag aanwezig. En of de wethouders zelf nog een duik nemen? ‘We hebben besloten dat maar niet te doen’, lacht Brongers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-