Direct naar de inhoud.

De Pinksterraces zijn weer terug in Stadskanaal: ‘Dit is magnifiek’

  • door:
  • op:
De coureurs aan de start van de Pinksterraces | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Twee jaar lang was het op Tweede Pinksterdag stil op de grasbaan in Stadskanaal, door corona konden de Pinksterraces niet doorgaan. Maar nu kan het weer en komen coureurs uit binnen en buitenland naar het Sportpark Noord om de strijd met elkaar aan te gaan. De organisatie is als een kind zo blij, dat ze weer los mogen.

‘Moet je eens kijken hoeveel mensen hier zijn, ondanks de slechte weersvoorspellingen’, vertelt Erik Roelfsema van de organisatie. ‘Dat is gewoon magnifiek. Hier doe je het voor.’

‘Hele dag niet gegeten’ 

Naast de internationale kampioenschappen rijden ook veel regionale coureurs mee. Onder andere in de zogenoemde ‘Mingelmouse klasse’ waar veel amateur-crossers aan de start verschijnen. Onder hen Niels Remmelts. Hij heeft al zes jaar geen wedstrijden meer gedaan, maar besloot nu maar weer eens mee te doen. ‘Ik heb al de hele dag niet gegeten van de spanning’, vertelt hij vlak voor de race. ‘Ik heb er enorm veel zin in, maar het is ook ongelofelijk spannend.’

Sponsor en deelnemer

In dezelfde klasse doet een wel heel opvallende verschijning mee, namelijk ondernemer Rutger van Lier die met zijn pas geopende recyclingbedrijf sponsor van het evenement is. Bij de gesprekken over de sponsoring liet van Lier doorschemeren wel eens mee te willen doen. Zo gezegd zo gedaan; hij haalde zijn crossmotor uit zijn Achterhoekse garage. Alleen nog een klein probleem; de benodigde motorkleding had hij niet. Maar dat werd met de nodige Knoalster sportiviteit opgelost: ‘Ik was hier gisteren om nog wat containers te brengen’, vertelt van Lier. ‘Daar kwam ik Niels Remmelts tegen en die had nog wel een motorpak voor me te leen. Het zit een beetje strak, maar voor de rest dikke prima.’

Dat van Lier nog nooit een wedstrijd heeft gereden hindert hem niet: ‘Ken je Pipi Langkous? Die zegt altijd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, maar denk dat ik het wel kan’. Nou zo denk ik er dus ook over.’

‘Ging slecht’

Dan slaat de klok één uur, na een voorstellingsrondje van alle coureurs beginnen de races. Het toegestroomde publiek wordt vermaakt met de nodige harde bochten, inhaalmaneuvres en opspattend zand. Niels Remmelts is na zijn race op zijn zachts gezegd niet tevreden. ‘Ging slecht’, zo vat hij de race samen. Ergens ook niet zo gek aangezien vlak voor hem iemand ten val kwam. ‘Daar schrik je wel even van, ik had daar ook kunnen liggen denk je dan. Maar we gaan gewoon door.’

Einde niet gehaald

De Pinksterraces hebben hun einde helaas niet gehaald. De wedstrijdleiding besloot na raadplegen van de rijders niet verder te gaan door slechte conditie van de baan. MAC Stadskanaal wilde juist wel doorgaan met de races.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-