Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Drukker voor de rechter vanwege betrokkenheid bij anti-windmolenterreur

Johnny R. staat vandaag terecht F: RTV Noord

NIEUW-BUINEN/ASSEN – Ruim een jaar nadat Jan Nieboer en Jan H. zijn veroordeeld voor het bedreigen van windmolenondernemers, verschijnt donderdag Johnny R. uit Nieuw-Buinen voor de rechter. De 53-jarige R. heeft volgens justitie het zwartboek met bedreigende teksten gedrukt, dat tientallen bedrijven in 2019 hebben ontvangen.

Voorman Jan Nieboer van Platform Storm en ex-voorman Jan H. van Storm Meeden werden in april vorig jaar veroordeeld tot één jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Beide mannen waren volgens de rechtbank de drijvende krachten achter het zwartboek met dreigementen dat tientallen bedrijven en organisaties ontvingen.

Zwartboek

De strekking van de tekst in het zwartboek was dat de ondernemers moesten stoppen met hun werkzaamheden voor de aanleg van Windpark N33 bij Meeden en de windparken Drentse Monden en Oostermoer bij 2e Exloërmond. Als ze dat deden, werd hun naam uit het zwartboek gehaald. Deden ze dat niet, dan zouden er heel nare dingen gaan gebeuren. De dreigementen hakten er bij de directeuren en medewerkers flink in. De angst was volgens justitie groot.

Nieboer en H. hebben ontkend dat zij verantwoordelijk waren voor de bedreigende teksten. H. legde zich wel neer bij de straf, maar Nieboer is in hoger beroep gegaan. Zijn zaak moet nog behandeld worden door het Gerechtshof in Leeuwarden.

Arrestatie met machtsvertoon

Johnny R. werd in juni 2019 tegelijk met beide ‘Jannen’ opgepakt. Met veel machtsvertoon arresteerde de politie hem in zijn drukkerij in Stadskanaal, vertelde zijn zoon destijds. Het Openbaar Ministerie ziet de drukker als handlanger. In zijn drukkerij is het zwartboek, dat Jan Nieboer volgens justitie op USB-sticks aanleverde, gedrukt. Het OM beschuldigt hem van medeplichtigheid aan poging tot dwang. Doel van Nieboer en H. was immers het laten stoppen van de bedrijven met hun werkzaamheden. Bij de bedrijven die op de aanklacht van R. staan, is dat niet gelukt.

Twee andere bedrijven, waaronder bouwbedrijf Avitec uit Nieuw-Buinen, zwichtten wél voor de dreigementen en trokken zich terug uit het windmolenproject, maar van betrokkenheid daarbij wordt R. niet verdacht

Er komen de hele dag mensen om stukken te laten afdrukken. Die ga je niet allemaal lezen

Advocaat Heiko Eckert van Johnny R.

‘Drukker leest teksten niet’

Johnny R. heeft van meet af aan ontkend iets met de dreigementen te maken te hebben. Dat de zwartboeken in zijn drukkerij zijn gedrukt, wil niet zeggen dat hij er vanaf wist, stelt hij. ‘Hij heeft een bedrijf en daar komen de hele dag mensen om stukken te laten afdrukken. Die ga je niet allemaal lezen’, zegt zijn advocaat Heiko Eckert. Jan Nieboer is een dorpsgenoot en kennis van hem, maar met het windmolenprotest heeft R. naar eigen zeggen niks van doen gehad. Voor hem waren het normale drukopdrachten.

R. wijst ‘strafaanbod’ af

De Nieuw-Buiner zat drie dagen in voorarrest. Vorig jaar, tijdens het proces tegen Jan Nieboer en Jan H., had het Openbaar Ministerie nog geen besluit genomen over zijn zaak. Advocaat Eckert heeft meerdere keren tevergeefs bij het OM aan de bel getrokken, omdat R. duidelijkheid wilde: zou hij alsnog worden vervolgd of zou zijn zaak worden geseponeerd, net als die tegen een vrouwelijke medeverdachte?

Eckert: ‘Een jaar geleden zijn we bij de rechtbank een procedure gestart om de zaak te laten beëindigen. De rechtbank bepaalde toen dat het Openbaar Ministerie binnen zes maanden actie moest ondernemen. Eind vorig jaar is mijn cliënt vervolgens uitgenodigd voor een gesprek bij het OM om de zaak te schikken. Daar zijn we niet op ingegaan, omdat hij ontkent.’

Volgens een woordvoerder van het OM is Johnny R. eind vorig jaar een zogenoemde strafbeschikking aangeboden: een strafaanbod om de gang naar de rechter te voorkomen. ‘De verdachte is daar niet op ingegaan en dat is zijn goed recht, maar daarna moest de zaak alsnog op een zitting worden gepland en dat kostte ook weer tijd’, zegt de woordvoerder. ‘De coronapandemie heeft ook niet meegeholpen.’

Vanochtend krijgt Johnny R. de kans om zijn verhaal te doen in de rechtbank van Assen. Daarna komt het OM met zijn strafeis en gaat advocaat Eckert pleiten voor R.

Dit is een bericht van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsverslaggeving te versterken. 

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.