Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Na 20 jaar en 40 studenten stopt familie De Roo uit Nieuw-Buinen als gastgezin: ‘We hebben er zoveel moois aan overgehouden’

NIEUW-BUINEN – Elk jaar komen in augustus en januari buitenlandse studenten naar Nederland om hier een periode naar de middelbare school te gaan. De studenten leren de Nederlandse cultuur en taal, en wonen bij een gastgezin. Familie de Roo is een van deze gastgezinnen.

Vanaf 2003 zijn Els en Henk de Roo al gastgezin. Op dit moment hebben ze de veertigste en tevens laatste student in huis.

Dit grote avontuur begon na een oproep voor gastgezinnen in de plaatselijke krant.  ‘Er was een meisje die al in Nederland was, ze zat in haar introductieweek, maar had nog geen gastgezin. Wij hebben gebeld, kregen op woensdag de informatie en op donderdag hebben we gezegd we gaan er voor. Op vrijdag konden we Isabella uit Brazilië al ophalen,’ aldus Els de Roo.

Een scheiding na een week van huis

Het gezin De Roo was al wat gewend doordat ze voor het SIVO festival altijd al gastgezin waren. ‘Toch kwam er heel wat op ons af. Na een week belde de moeder van Isabella dat ze ging scheiden van haar vader. De telefoongesprekken liepen vaak hoog op. Door het tijdsverschil waren die gesprekken altijd laat op de avond. Dan kwam ze daarna altijd even tussen ons in op bed zitten om bij te komen.’

Els en Henk laten de kinderen altijd erg vrij in wat ze willen doen. ‘Wij zijn er niet om ze te entertainen. Als ze bijvoorbeeld naar Amsterdam willen is dat helemaal goed, maar wij gaan niet mee,’ aldus Henk. ‘Je moet niet te moeilijk doen. Je hebt iemand in huis die al zo lang in een andere omgeving is. Je moet dan kijken waar je wel en waar je niet mee kan leven.’

Ook Maria uit Italië merkt dat ze vrijgelaten wordt door Els en Henk. ‘Wel zijn er bepaalde regels zoals niet roken en geen alcohol drinken.’ Daar kan de Italiaanse helemaal mee leven. Ze heeft het dan ook erg naar haar zin in Nederland. ‘Ik heb hier veel vrienden gemaakt en ga zeker nog een keer terugkomen hier.’ Toch is er één ding wat ze lastig vindt. ‘De Nederlandse grammatica vind ik moeilijk.’

Schoondochter

Het mooiste wat de familie aan al de jaren gastgezin zijn heeft overgehouden is volgens Els een schoondochter. Zoon Berend gaat met Sarah uit België. Hij is van kleins af aan opgegroeid met de uitwisselingstudenten. ‘Het is altijd eigenlijk heel normaal geweest. Je ziet ze eigenlijk gewoon als broers en zussen,’ zo vertelt Berend. Toch was Sarah speciaal. ‘Ja, dat was wel snel duidelijk. Toen zij na een jaar wegging was dat moeilijk, maar we proberen elkaar elk weekend te zien.’ Het is de bedoeling dat Berend volgend jaar in België gaat wonen.

Voor Els en Henk is dit na 20 jaar hun allerlaatste student ondanks het tekort aan gastgezinnen. ‘Wij gaan met ‘pensioen’,’ zo lacht Els. Volgens haar zouden anderen het ook eens moeten proberen. ‘Doe het eerst voor een halfjaar dan kun je zien of het wat voor je is, maar je krijgt er zoveel moois voor terug.’ Vervolgens gaat de deur wat betreft pensioen toch op een kier. ‘Als ze in de problemen zitten en een student heeft voor 2 tot 3 weken een plek nodig dan kunnen ze altijd aan de bel trekken,’ zo sluit ze af.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.