Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oogheelkunde Refaja kan weer vooruitkijken

Treant investeert in oogheelkunde. F: RTV Noord

STADSKANAAL – De afgelopen jaren ging het in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal vooral over bezuinigen. Tot nu, want de Treant Zorggroep heeft de portemonnee getrokken voor de afdeling oogheelkunde.

Als het gaat om de oogheelkunde heeft Stadskanaal een naam hoog te houden. Mede dankzij de befaamde dokter Jan Worst stond het Refaja Ziekenhuis uitstekend aangeschreven als het gaat om oogzorg. Niemand minder dan Feyenoord-icoon en Europa Cup I-winnaar Willem van Hanegem liet zich in 1983 door Worst in Stadskanaal behandelen aan staar. ‘De Kromme’ werd en passant gestrikt door de Streekraad Oost-Groningen voor een reclamecampagne voor het promoten van Oost-Groningen.

Professor Worst opende Stadskanaal de ogen

‘Vanaf begin af aan heeft de oogheelkunde Stadskanaal op de wereldkaart gezet, dat was te danken aan professor Worst’, erkent Margot Dellaert, oogarts in Stadskanaal. ‘Professor Worst was echt een pionier in de oogheelkunde. Toen was Stadskanaal ineens geen onbekende meer in de wereld.’

Die verantwoordelijkheid voelt Dellaert nog elke dag. De oogarts en medisch manager werkt zo’n 25 jaar in Stadskanaal en zag dat het binnen het Refaja Ziekenhuis op vele gebieden eerder minder werd in plaats van beter. De sluiting van de afdelingen verloskunde, kindergeneeskunde en de spoedeisende hulp in Stadskanaal heeft er de afgelopen jaren ingehakt. 

‘Boel onzekerheid’

‘Dat heeft heel veel gedaan’, vertelt ze. ’Collega’s en patiënten vroegen zich af waar ons Refaja was gebleven. Er ontstond een heleboel onzekerheid. Wat dat betreft zijn we blij dat we met de afdeling oogheelkunde sterk gebleven zijn.’

Ook bij oogheelkunde piepte en kraakte het zo nu en dan. Het was met de oude faciliteiten soms even behelpen, zegt Dellaert, maar ze kon opgelucht ademhalen toen eigenaar Treant Zorggroep vorig jaar besloot te gaan investeren in nieuwe operatiekamers voor de afdeling. Treant kon van het Amphia Ziekenhuis in Breda enkele units overnemen. Die zijn vorig jaar september verhuisd, aan het gebouw gekoppeld en van binnen vertimmerd tot moderne operatiekamers die aan de huidige eisen van de tijd voldoen. Kostenplaatje: zo’n 1,7 miljoen euro. 

‘Investering is ook erkenning voor ons werk’

‘Als we het volledig nieuw hadden gebouwd, waren we het dubbele kwijt geweest. En ook hiermee kunnen we zeker weer tien jaar vooruit. Hoe het er daarna uit gaat zien hangt ook af van de regiovisie voor de zorg. Maar hiermee zijn we heel tevreden. We zien deze investering dan ook als een stukje erkenning voor het werk dat we doen.’

De investering brengt ook met zich mee dat Treant de staaroperaties in Stadskanaal concentreert. Patiënten die een staaroperatie moeten ondergaan kunnen bij het Refaja op één dag aan beide ogen worden geopereerd. De wetenschappelijke vereniging heeft Treant hiervoor groen licht gegeven. ‘Ook dat is goed nieuws. We zetten Treant weer een beetje op de kaart in Stadskanaal.’

Dit is een bericht van RTV Noord door Martijn Folkers. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsverslaggeving te versterken. 

1 Reactie op “Oogheelkunde Refaja kan weer vooruitkijken

  1. Ik ben er al in geweest En het is mooi en netjes geworden. War eerst een wachtkamer was is nu een behandelkamer, Hopen dat heel rafaja weer open gaat. Want voor velen is reizen ook vermoeiend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.