Direct naar de inhoud.

Werkstraf van 240 uur geëist tegen Knoalster met wapencollectie

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 17 jun 2022
  • tags:
Fe rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen F: ANP via RTV Noord

STADSKANAAL/GRONINGEN – Tegen de 57-jarige Jannes G. uit Stadskanaal is 240 werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist. De politie trof bij hem thuis een grote hoeveelheid geweren en pistolen aan, die open en bloot door het hele huis lagen. Enkele wapens waren schietklaar.

Op verboden wapenbezit staan hoge celstraffen, maar de officier van justitie hield er rekening mee dat G. deze verzameling had geërfd.

De politie kreeg begin juni 2020 een melding van wapens en drugs in de woning van G. De agenten zochten hem op en zagen wapens in alle soorten en maten liggen. Ook vonden zij munitie en andere verboden spullen zoals een boksbeugel, vlindermes en pepperspray. De hele straat werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwam ter plaatse om de wapens te identificeren en op te ruimen.

Drugs- en vuurwerkbezit

De inwoner van Stadskanaal stond ook terecht voor drugs- en vuurwerkbezit. Van drugs wist hij niets, die waren van de opgroeiende kinderen in zijn huis. De drugs waren niet onderzocht op de samenstelling en de officier van justitie eist voor drugsbezit geen straf.

Het illegaal vuurwerk in de kast was van G.’s dochter, gekocht in België. Het was nooit afgestoken en is blijven staan. De officier vindt dat G. hier wel voor moet worden veroordeeld.

‘Doet zich naïever voor dan hij is’

De officier ergerde zich aan de houding van G. Volgens haar deed de man zich ‘naïever voor dan hij is. Hij doet alsof hem alles is overkomen en onderzoekt niet zelf wat hij in huis heeft en of dit gevolgen kan hebben.’ De schietklare wapens lagen in zijn woning voor het grijpen. ‘Levensgevaarlijk. G. lijkt zich daarvan niet doordrongen.’

Neergeschoten

De inwoner van Stadskanaal kwam in 2005 in het nieuws, nadat hij tijdens een felle brand bij zijn woning door een agent werd neergeschoten. De brandweer wilde een bluswagen op zijn terrein parkeren, maar daar was G. het niet mee eens, waarna hij eigenhandig de wagen verzette.

G. negeerde vervolgens twee keer een bevel om weg te gaan. De agent meende dat G. een mes bij zich droeg en vuurde drie kogels op hem af nadat G. op de agent af kwam.

De agent stond later terecht voor poging tot doodslag. Omdat hij handelde uit noodweer kreeg hij geen straf opgelegd. G. werd vrijgesproken van het tot twee keer toe niet opvolgen van een ambtelijk bevel.

De uitspraak volgt over twee weken.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de lokale en regionale nieuwsvoorziening te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-