Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stichting Bogdike uit Veendam klimt uit coronadal: ‘Het is zalf voor de geest’

Muzikanten uit Veendam repeteren voor The Night of the Guitars. Foto: Jeroen Willems/RTV Noord

VEENDAM – De Veendammer culturele stichting Bogdike klimt uit het coronadal. Rondom Koningsdag en 5 mei werden de eerste activiteiten alweer georganiseerd en op zaterdag 25 juni is het tijd voor een van de paradepaardjes van Bogdike: Night of the Guitars op het Museumplein in Veendam.

Op die avond speelt een groep van achttien muzikanten uit Veendam in wisselende samenstelling bekende en onbekende gitaarnummers. Zanger in de band is Everhard Sprik. Hij is blij dat er zaterdag na al die afgelaste edities eindelijk weer gespeeld kan worden voor publiek. Hij was er ook bij op de allereerste editie van de Night of the Guitars in 2006.

‘Heerlijk! Het is echt genieten. Het is zalf voor de geest’, zegt Sprik. ‘De kwaliteit is hoog’. De band repeteert in een studio onder vanBerensteyn. In een paar avonden wordt er een repertoire van zo’n dertig nummers ingeramd. ‘Ja, de kwaliteit is hoog bij deze muzikanten. Er is een basisbezetting die gewoon heel erg goed is. De rest van de muzikanten moet thuis gewoon heel goed oefenen’, lacht Sprik.

Night of the Guitars is bedacht door Bé Wever die in 2017 overleed. Hij heeft ook de culturele stichting Bogdike opgezet. Hij was een begrip in de Veendamse muziekscene. Iedereen kende hem en hij organiseerde talloze concerten. Ginet Venema is nu de voorzitter van de stichting en ze weet dat ze grote schoenen heeft om te vullen.

‘Kijk, Bé is uniek. Wat hij deed kun je nooit opvullen. Maar we hebben een ontzettend leuk team van vrijwilligers en bestuurders, dus we doen het met elkaar. Iedereen zet de schouders eronder, maar wel in de gedachten van Bé’, zegt Venema.

Night of the Guitars begint zaterdag om 20.00 uur op het Museumplein in Veendam. Om 14.30 uur mogen jonge gitaristen hun kunsten vertonen tijdens de ‘NightHunt’. De beste gitarist wint een elektrische gitaar.

Dit is een artikel van Jeroen Willems van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.