Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Historisch seinhuisje wordt museumwinkel bij STAR in Stadskanaal

Oud-rangeermedewerkers heropenen het seinhuisje bij de STAR in Stadskanaal © Jeroen Willems/RTV Noord

STADSKANAALHet seinhuis dat een kleine honderd jaar dienst deed op het hoofdstation in Groningen, heeft een nieuwe functie bij Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal Zondagmiddag werd het gebouwtje officieel in gebruik genomen als museumwinkel.

Het karakteristieke seinhuisje moest in verband met de grondige verbouwing van het hoofdstation in Groningen verdwijnen. Dankzij sponsoring en subsidies kon Museumspoorlijn STAR het gebouwtje aankopen. Vrijwilligers van STAR hebben het gebouw opgeknapt. 

De opening werd verricht door vier oud-rangeermedewerkers die vroeger in het seinhuis hebben gewerkt. ‘Het is geweldig dat dit seinhuis behouden blijft en hier bij de STAR staat het helemaal op zijn plek’, zegt een van de mannen.

‘Heel wat uren doorgebracht’

Als de oud-collega’s het gebouwtje betreden, komen de herinneringen weer naar boven. ‘Hier stond het bureau en daar was dan het spoor. We hebben hier heel wat uren doorgebracht, maar we moesten ook vaak naar buiten om nog met de hand de wissel om te zetten.’

Het seinhuisje is omgebouwd tot museumwinkel © Jeroen Willems/RTV Noord

Naast de draaischijf

Het seinhuisje werd in Groningen gebruikt voor het veilig rangeren van de treinen op het opstelterrein. Het gebouwtje stond naast de bekende draaischijf waarmee treinen konden worden gekeerd. Het huisje deed dienst tot halverwege de jaren zeventig van de vorige.

‘Eigenlijk moesten we het hele stationsgebied in goede banen leiden. Van de Herebrug tot aan het Emmaviaduct, zeg maar. Het was een geweldige tijd’, zegt een van de mannen.

Dit is een artikel van RTV Noord door Jeroen Willems. RTV1 en RTV Noord werken de komende tijd nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.