Direct naar de inhoud.

Nieuwe Knoalster coalitie presenteert akkoord: aandacht voor wonen, jeugd en duurzaamheid

  • door:
  • op:
De betrokken partijen presenteren het collegeakkoord | © Hielke Bosch/RTV1t

STADSKANAAL – Ruim drie maanden na de verkiezingen zijn de partijen in Stadskanaal eruit. De komende vier jaar trekken de partijen partijen ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en de VVD de kar op ’t Knoal waarbij gezamenlijk wordt opgetrokken met de gemeenteraad. De partijen willen gaan voor een open en toegankelijk bestuur waarbij jeugd, ‘mooi wonen’, duurzaamheid en de financiële positie van de gemeente een belangrijke rol spelen. 

Onder de noemer ‘Onze toekomst is al begonnen!’ werd het collegeprogramma gepresenteerd. ‘We willen met z’n allen verder werken aan de gemeente waar we zo trots op zijn’, aldus fractievoorzitter van de ChristenUnie, Frits van der Heide, bij de presentatie.

Fractievoorzitter Frits van der Heide (CU) ondertekent het collegeakkoord | © Hielke Bosch/RTV1

Vier wethouders

Om deze klus de komende jaren te klaren hebben de partijen vier beoogd wethouders naar voren geschoven, waarvan drie nieuwkomers; Ingrid Sterenborg (ChristenUnie) krijgt onder andere zorg, onderwijs en klimaat onder haar hoede. Jur Mellies (Lokaal Betrokken) krijgt jeugd, volksgezondheid en toerisme. Egbert Hofstra (PvdA) krijgt onder meer wonen op zijn bordje en zal zich bezig mogen houden met de woningcrisis. Ten slotte; Goedhart Borgesius (VVD), hij is de ervaren kracht binnen de groep en zal bezig gaan met financiën, milieu en sport. 

Zichtbaar bestuur

De historisch lage opkomst tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen (42%) is het nieuwe college maar al te goed bij gebleven. Daarom willen ze een ‘verantwoord en zichtbaar bestuur’ vormen in samenwerking met de gemeenteraad. ‘De lage opkomst is een landelijk probleem waar je de ogen niet voor kan sluiten’, aldus beoogd wethouder Mellies. ‘Je moet beginnen met dit lokaal aan te pakken.’ Hoe ze dit willen doen? Onder andere door dorps- en wijkwethouders te leveren. Iedere wethouder krijgt naast de normale portefeuille er een dorp of wijk bij. Wie welk gedeelte bij zijn of haar takenpakket mag toevoegen is nog niet duidelijk; ‘Dat wordt later in de collegevergadering besproken’, aldus burgemeester Sloots. 

‘We willen uitstralen dat de gemeente een prachtige plek is om te wonen’

-Egbert Hofstra (PvdA)

‘Het moet blijven plakken’

Ook het woord ‘jeugd’ is in het collegeprogramma regelmatig terug te vinden. De partijen willen de betrokkenheid van jeugd bij de lokale samenleving en politiek vergroten. Hierbij wordt een jongerenraad niet uitgesloten, Mellies: ‘Daar zijn we heel enthousiast over. Maar we zien ook dat in andere gemeentes dit wel eens te snel is neergezet waardoor het fout ging. We willen daarom eerst met de jongeren in gesprek over wat zij willen. Een oplossing van hun problemen moet permanent zijn, het moet blijven plakken.’

‘Prachtige plek om te wonen’

Dan is er nog het woningtekort, Egbert Hofstra (PvdA) zal dat op zijn bordje krijgen. ‘We willen uitstralen dat de gemeente een prachtige plek is om te wonen en dat de plek er ook is’, aldus Hofstra. ‘Zoals de Brugkade of andere lege plekken die nodig opgevuld moeten worden.’

Daarnaast wordt de wijk Maarsveld de komende jaren flink onder handen genomen door onder meer woningen te verduurzamen. ‘Samen met de buurt zal hiervoor een uitvoeringsplan worden gemaakt’, legt Hofstra uit. ‘Je kunt het vergelijken met wat we in Musselkanaal gedaan hebben. In Maarsveld zijn veel woningen en schoolgebouwen verouderd. De tijd is rijp om dat nu aan te gaan pakken.’

Woensdagavond zullen de beoogd wethouders beëdigd worden. Of Ingrid Sterenborg daar bij kan zijn is nog onzeker. Die zit door een coronabesmetting in quarantaine. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal