Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nieuw te bouwen Esdal College op losse schroeven; begroting is meer dan verwacht

Het huidige pand van het Esdal College in Borger F: RTV Drenthe

BORGER – Door de stijgende bouwkosten gaat het nieuw te bouwen Esdal College in Borger meer geld kosten dan begroot. Het Esdal college wil dat de gemeenteraad deze kosten voor haar rekening neemt. Zo niet, dan gaat de bouw niet door, aldus de scholengroep.

De gemeenteraad wil graag het middelbaar onderwijs in Borger-Odoorn behouden. Dat de kosten voor het nieuwe schoolgebouw hoger uitvallen dan begroot, daarvoor hebben veel raadsleden wel begrip. Dirk Ringers van de VVD: ‘De hogere kosten zijn geen verrassing, het is in lijn met het landelijke beeld.’

Voor het blok gezet

Wel voelen raadsleden zich voor het blok gezet. Als de gemeente de portemonnee niet trekt komt er immers geen nieuwe school. Ringers: ‘Esdal zet ons voor het blok, hoe kunnen we zeker zijn dat er niet nog meer kosten komen?’ John Goeree van D66 ziet graag dat er een aanpak komt om verder financiële risico’s in de toekomst te beperken.

Margreet Wegman van het CDA is van mening dat wie a zegt ook b moet zeggen. De markt is in korte tijd flink veranderd, wat de hogere kosten verklaard. De gemeente moet zich goed realiseren wat de gevolgen zijn wanneer er een streep wordt gezet door nieuwbouw.

Toch uit ook het CDA zorgen over mogelijk nog hogere kosten, nu de bouwkosten snel stijgen. Peter Zwiers van de PvdA valt bij: ‘Het is geen verrassing, hogere bouwkosten zijn aan de orde van de dag. We zullen er morrend mee akkoord moeten gaan. Maar hoe voorkom je dit in de toekomst?’

Leefbaarheid

Wethouder Jansen benadrukt dat ze een kleine schoollocatie in stand houden in het belang van de leefbaarheid in de gemeenschap. De financiële risico’s inperken kan hij niet. ‘Als ik dat zou kunnen stond ik niet hier, maar op de beurs.’ We zitten volgens hem in een onstabiele tijd wat financiële risico’s met zich meebrengt. Wel zegt hij toe het proces te evalueren om er zo voor de toekomst lering uit trekkend.  

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.