Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Hitte: mijd volle zon, drink veel, span je niet in en denk om dieren

Retreiver Flynt ligt heerlijk te badderen in de hitte. Die komt de warme dagen wel door. Foto: Greetje Wachtmeester-Vos

REGIO – De tropische hitte die vandaag, dinsdag en mogelijk woensdag wordt verwacht heeft flinke gevolgen, die bij iedere hittegolf worden onderschat. Ernstige zonnebrand, uitdroging, uitputting en smog liggen op de loer. Iedere tropische periode in onze contreien eist slachteroffers onder mens en dier.

De kans is groot dat de temperatuur in de Veenkoloniën oploopt tot boven de 35 graden, mogelijk zelfs richting de 40. Dan kan het lichaam, dat zelf warmte genereert, deze warmte veel moeilijker kwijt dan normaal. Zeker bij (zware) lichamelijke arbeid en sport. Een middel om overtollige warmte kwijt te raken en uitdroging tegen te gaan is veel vocht innemen. Koffie en thee zijn prima. Dat dit vocht aan het lichaam zou onttrekken is een misverstand. Alcohol is juist geen goeie dorstlesser omdat je hierdoor vaker naar de wc moet, waardoor je verhoudingsgewijs meer vocht afdrijft. Water is de beste dorstlesser.

Zonnekracht ‘off the charts’

De zonnekracht is buitengewoon sterk. De kans op het verbranden van de huid daarom buitengewoon groot. Goed insmeren met een sterke factor zonnebrandolie is daarom een must. Ook voor mensen die zeggen dat ze ‘veel zon zijn gewend’. Kijk zeker uit als je op het water verblijft. Het wateroppervlak weerspiegelt het schadelijke uv-licht van de zon, waardoor je zowel van boven als van onder wordt gebombardeerd met uv-straling. De schaduw opzoeken is met dit hete weer altijd verstandig.

De zonnekracht van maandag en dinsdag. Opmerkelijk: de grafiek van weeronline is niet hoog genoeg om de toppen van de zonnekracht te laten zien. Illustratie: weeronline.nl

Ook als de zon eenmaal weg is, blijft het warm. Dit komt mede doordat gedurende de dag veel warmte in bijvoorbeeld muren van gebouwen en wegen wordt opgeslagen. Die warmte wordt in de nacht weer afgegeven, waardoor het langdurig bovengemiddeld warm blijft. Laat zo weinig mogelijk warmte toe in huis. Dus sluit zonweringen, laat de markiezen zakken en zet de airco aan als die er is. Laat de airco dan wel de warmte naar buiten afvoeren. Er zijn wel eens mensen die dit vergeten. Een airco die de warme lucht niet naar buiten afvoert, verplaatst alleen maar warme lucht. Net als een ventilator die binnenshuis een tocht veroorzaakt en er alleen maar voor zorgt dat zweet sneller wordt van de huid wordt afgevoerd, zorgt een airconditioner zonder afvoer naar buiten voor geen enkele graad temperatuurverlaging.

Smog

Door de hitte kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt vanaf maandag een smogwaarschuwing. Smog door ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Kwetsbare groepen

Warm weer kan er voor zorgen dat mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, ongemakken (zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen) en ernstigere gezondheidsproblemen (zoals uitdroging en hitteberoerte) kunnen ervaren. Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Daarnaast kunnen anderen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken of gezondheidsproblemen ondervinden; denk aan mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen. Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen, maar ook zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Let op dieren

Zoals gezegd: wegen nemen warmte op. Dat geldt zeker voor geasfalteerde voet- en fietspaden en autowegen. De temperatuur van het donker gekleurd asfalt kan boven 50 graden uitkomen. Op sommige plaatsen in de volle zon wordt asfalt zelfs zacht door de extreme hitte.Bedenk goed dat wanneer je de hond uitlaat de pootjes op asfalt snel kunnen verbranden. Honden zijn vaak niet slim genoeg om uit zichzelf in de berm te gaan lopen. Er zijn huisdieren die niet het besef hebben dat het comfortabeler is in de schaduw te gaan liggen. Net als voor mensen geldt dat dieren geen grote lichamelijk inspanningen moeten doen. Dus ga geen lange wandeling in de zon maken in de zon en ga er geen sportdag van maken voor je rijdier. Dieren die buiten lopen moeten een schaduwplek hebben en altijd voldoende water. Een eenvoudig badje doet voor veel honden en vogels wonderen.

Koningspoedel Arka danst in het hondenbadje van buurhond Flynt. Foto: Jan Venema

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.