Direct naar de inhoud.

Zout strooien op de wegen tijdens een hittegolf? Dit is waarom dat nodig is

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Sommige weggebruikers zullen vanochtend vreemd hebben opgekeken toen ze een strooiwagen over de weg zagen rijden. Normaal gesproken wordt er namelijk alleen zout gestrooid bij gladheid zou je denken. Echter gebeurd dit ook wanneer het juist enorm warm is. Bijvoorbeeld in de gemeente Stadskanaal waar de komende dagen de strooiploeg op pad gaat. 

‘Iedereen weet natuurlijk dat strooien van zout helpt tegen bevriezing en gladheid in de winter, maar bij warme temperaturen is het ook goed om te strooien’, zo legt een woordvoerder van de gemeente Stadskanaal uit. Dan zorgt het zout voor afkoeling bij, specifiek, asfaltwegen.’

Die verkoeling is nodig aangezien er een kans bestaat dat bij extreme hitte de bindmiddelen in het asfalt vloeibaar worden. In de praktijk wordt het asfalt dan ‘plakkerig’. En dat niet alleen; het asfalt wordt dan ook zwakker en dat kan tot gevaarlijke situaties op de weg leiden. 

Het zout onttrekt het vocht uit het asfalt en de lucht en moet zo de weg afkoelen. Dus zout is niet alleen gedurende de wintermaanden een probaat middel om de verkeersveiligheid te waarborgen, ook bij hittegolven is het zout van groot belang. Daarom werden de strooiploegen vanochtend ingezet en zullen ze ook morgenochtend de wegen van zout voorzien. ‘Dit doen wij vooral op plaatsen waar veel opgetrokken en geremd wordt’, aldus de woordvoerder. ‘Voornamelijk rotondes en kruisingen.’

Dus mocht je morgenochtend de weg op gaan en de strooiwagen tegenkomen, dan weet je waar het voor is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-