Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

OM wil drie jaar cel voor moeder die verdacht wordt van poging tot doodslag baby

De verdachte moet na haar celstraf naar een kliniek, vindt de officier | © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf

KLIJNDIJK – Een 31-jarige vrouw uit Klijndijk die verdacht wordt van poging tot doodslag op haar drie weken oude baby’tje moet wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) drie jaar celstraf opgelegd krijgen, een jaar daarvan is voorwaardelijk.

Na de straf zou de vrouw naar een kliniek moeten voor een op maat gesneden behandeling, aldus de officier van justitie. ‘Alvorens ze naar de kliniek gaat, moet ze met een celstraf afrekenen. Het kindje had het leven kunnen laten. Deze zaak is té ernstig.’

Gebroken ribbetjes en hersenletsel

Het drie weken oude baby’tje werd op 19 september opgenomen in het Emmer ziekenhuis omdat ze erg moest overgeven. Daar werden ernstig hersenletsel en gebroken ribbetjes geconstateerd. Zowel de moeder als haar vriend hadden hiervoor geen uitleg. Daarop schakelde de arts de politie en Veilig Thuis in.

Toen het stel tijdens het politieonderzoek werd afgeluisterd sprak de vrouw over een mogelijke aanhouding en of zij zichzelf beter zou aangeven. Ze had aan haar zussen verteld dat ze het kind per ongeluk had laten vallen. Ze had haar baby meerdere keren hard tegen het hoofdje geslagen, op de grond laten vallen en daarbij op haar borstkastje gedrukt.

De vrouw doorstond een onveilige jeugd vol plaatsingen in internaten. Deskundigen stelden vast dat de vrouw kampt met trauma’s en een borderline persoonlijkheidsstoornis. De vrouw heeft schuldgevoelens over wat ze haar baby heeft aangedaan.

Geschikte kliniek

Twee maanden geleden zou de rechtbank uitspraak doen in deze zaak, maar dat werd uitgesteld. De rechtbank wilde meer onderzoek naar een geschikte kliniek voor de vrouw. Die plek blijkt nu gevonden. De vrouw zou er op korte termijn geplaatst kunnen worden.

Advocaat Pieters stelde dat meteen geprofiteerd moet worden van deze mogelijkheid. Ze vroeg aan de rechtbank, indien het feit bewezen kan worden, aan haar cliënt een celstraf gelijk aan het voorarrest op te leggen. ‘Ze zit nu negen maanden vast. Dat is voldoende straf. Mijn cliënt hoort niet thuis in de gevangenis.’

Na de strafzaak van vandaag moest de vrouw eerst terug naar haar cel. Bij het verlaten van de rechtszaal riep de geëmotioneerde vrouw naar de publieke tribune ‘ik hou van jullie’ en wuifde ze een handkus.

‘Dit is een drama voor allemaa’, zei haar raadsvrouw. Uitspraak is over twee weken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.