Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Drie jaar cel voor poging doodslag op eigen baby

© RTV Drenthe

KLIJNDIJK – Een 31-jarige vrouw uit Klijndijk is tot drie jaar cel veroordeeld voor poging tot doodslag op haar dochtertje van toen 23 dagen oud. Van de straf is anderhalf jaar voorwaardelijk. Ze moet na haar celstraf voor maximaal een jaar worden opgenomen in een kliniek. Daarna moet ze zich verder laten begeleiden.

Het Openbaar Ministerie (OM) had ook drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechter maakte het voorwaardelijke deel langer, zodat de vrouw sneller met de noodzakelijke behandeling aan de slag kan. Zonder een behandeling is de kans op herhaling te groot, oordeelde de rechter.

De vrouw en haar vriend gingen vorig jaar in september met hun baby naar het ziekenhuis, omdat het kindje zo overgaf. Ze had ernstig hersenletsel en zes gebroken ribbetjes. Ze werd naar het UMCG in Groningen gebracht. De artsen schakelden de politie in en Veilig Thuis Drenthe.

Tijdens het onderzoek dat volgde werden de vrouw en haar vriend afgeluisterd. De vrouw vertelde thuis dat ze de baby per ongeluk had laten vallen. Doordat haar zussen zo doorvroegen erkende ze dat ze haar baby meermalen hard tegen het hoofdje had geslagen. Ze had ook hard haar borstkas ingedrukt.

De vrouw is in haar eigen jeugd zelf ernstig mishandeld. Met deze belaste voorgeschiedenis hield de rechter rekening. Een psycholoog constateerde dat de vrouw problemen heeft om goed met haar emoties om te gaan en heftig kan reageren op stress zonder de gevolgen goed te beseffen. Die problemen hebben tijdens het gepleegde feit een rol gespeeld, denkt de psycholoog. Deze conclusie nam de rechter over.

De baby is in een pleeggezin geplaatst en de vrouw mag contact met haar hebben, na overleg met de verantwoordelijke instanties.

Dit is een verhaal van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.