Direct naar de inhoud.

Oplevering windpark Veenkoloniën ruim jaar vertraagd: ‘Durf geen termijn te stellen’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 09 aug 2022
  • tags:
Windmolens op het windpark De Drentse Monden en Oostermoer F: Jelle Wubs

BORGER-ODOORN – Het windpark De Drentse Monden en Oostermoer in de Drentse Veenkoloniën is nog steeds niet opgeleverd door bouwer Nordex uit Duitsland. De oplevering stond gepland voor vorig jaar september, maar het is nog niet gelukt.

Volgens woordvoerder Elzo Springer heeft het te maken met de laatste controles aan diverse molens. “We krijgen soms nog meldingen binnen vanuit de omgeving dat sommige molens geluiden maken. Daar gaan wij dan mee naar de bouwer en zeggen: We willen toch dat je het oplost.”

Een molen wordt afgebroken

Van de 45 windturbines draaien er momenteel 44 stuks. Een molen bij Gasselternijveen aan de Domweg wordt later dit jaar nog helemaal afgebroken en opnieuw opgebouwd. De toren van de turbine is uit zes onderdelen gebouwd en één van de zes torendelen moet worden vervangen. Daar zit een bouwfout in. “Daarna moet deze molen ook nog weer allerlei testrondes door”, zegt Springer. Daarnaast draaien de andere turbines allemaal bijna één jaar. Dit betekent dat deze ook allemaal aan een grote onderhoudsbeurt toe zijn.

Vorig jaar liep de oplevering ook al maanden vertraging op, vanwege een doorgebrande kabel in één van de windturbines. Fabrikant Nordex wilde daar geen uitspraken over doen, maar meldde in een verklaring dat er een fout was gemaakt in de montage van de kabels. Hierop moesten alle windturbines worden nagelopen.

Geen termijn

Wanneer het windpark dan nu wel opgeleverd kan worden, is niet bekend. “Ik zeg steeds: komende maand. Maar dat roep ik al een paar maanden”, aldus Springer. “Ik durf geen termijn te stellen.”

Volgens Springer heeft de vertraagde oplevering geen gevolgen voor de productie van de windturbines en het gebiedsfonds. Dat is een pot met geld voor de omliggende dorpen die hinder kunnen ondervinden van het windpark. Daar zit geld van de rijkoverheid, provincie en gemeentes in. Ook het windpark draagt daaraan bij met 50 cent per opgebrachte megawattuur. “De windturbines produceren gewoon. De vertraagde oplevering heeft daar geen invloed op.”

Dit is een artikel van RTV Drenthe door Janet Oortwijn. RTV1 en RTV Drenthe werken de komende tijd samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-