Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

PvdA en SP: ‘Ministerie had moeten ingrijpen bij Nedmag’

De boortoren op de winningsplaats in Borgercompagnie F: RTV Noord

VEENDAM/DEN HAAG – Het ministerie van Economische Zaken had Nedmag moeten manen om te stoppen met het boren naar zoutput Veendam 7. Dat stellen de oppositiepartijen PvdA en SP in Kamervragen aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van mijnbouw.

Het ministerie van Economische Zaken stelde eerder in een besluit dat Nedmag eerst zout uit de zoutputten 5 en 6 mag winnen. Pas wanneer er onderzoek geweest is naar bodemdaling in het gebied, zouden Veendam 7 en 8 aan de beurt kunnen zijn.

Maar nu Nedmag zelf heeft geconstateerd dat bij Veendam 5 en 6 te weinig magnesiumzout van hoogwaardige kwaliteit zit, schuift Nedmag alvast op naar Veendam 7. De zoutwinner uit Veendam boort daar eerst naar een put voor onderzoek, het mag er nog geen zout winnen.

Daarvoor heeft het bedrijf groen licht gekregen van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw, tegen eerdere afspraken in.

Te weinig kwaliteit

De Groninger Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Sandra Beckerman (SP) willen het naadje van de kous weten van Vijlbrief. Ze hebben 26 vragen gesteld, waarin ze willen weten hoe het besluit tot stand kon komen en of dit bijdraagt aan de veiligheid in het gebied.

Ook stellen beide Kamerleden dat dit besluit niet bijdraagt aan het vertrouwen in de overheid. Dat het juist bijdraagt aan een toenemend wantrouwen.

Nieuw hoofdstuk

Het opschuiven van Nedmag met goedkeuring van het ministerie van Economische Zaken en toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen is een nieuw hoofdstuk in het zoutdossier. Nedmag kreeg eerder van het ministerie toestemming om tot 2045 zout te mogen winnen in de Veenkoloniën.

Omwonenden onder leiding van Jakoba Gräper en stichting Stop Zoutwinning hebben dat besluit aangevochten. In juni van dit jaar was er een rechtszaak waarin de rechter werd gemaand een streep te zetten door de nieuwe plannen van Nedmag. Een uitspraak in die zaak wordt in september verwacht.

Om dat voor elkaar te krijgen, overweegt Nedmag een wijziging in de vergunning aan te vragen.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken. 

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.