Direct naar de inhoud.

Extra pompen bij gemaal Stadskanaal door droogte: ‘Helaas moet dit steeds vaker’

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Het is droog. Dat geldt voor de hele provincie, maar zeker ook voor het zuidoosten van de provincie Groningen. Om het water op peil te houden pompt Waterschap Hunze en Aa’s duizenden liters water die kant op. ‘De nood is hoog’, zegt Ronald Leeraar, hydroloog bij het waterschap.

In Westerwolde en de Veenkoloniën zijn de gevolgen van de hitte en droogte direct zichtbaar: daar doet de natuur geel aan en staat het beekdal droog. ‘Extra water pompen is hard nodig om verdamping tegen te gaan en beregening mogelijk te houden’, zegt Leeraar.

Flinke afstand

Het water die kant op krijgen, heeft nogal wat voeten in de aarde. Wie over de N366 rijdt, ziet een hoogwerker staan bij het gemaal. Die hoogwerker, of telescoopkraan, takelt de drie pompen op de plek bij gemaal Vennix in Stadskanaal. Donderdag werden al pompen geplaatst bij het gemaal in Veendam. Die stuwen het water naar de pompen in Stadskanaal, die het op hun beurt verder in de richting van Westerwolde pompen.

‘Het water legt een behoorlijke afstand af. Bij Veendam pompen we het ongeveer drie meter op en hier bij Musselkanaal, bij gemaal Vennix pompen we het vijf meter op en dan nog eens twee meter totdat we bij Ter Apelkanaal zijn’, aldus Leeraar.

Duizend liter per seconde extra

Er is één kuub per seconde bijgeplaatst, legt Leeraar uit, ofwel duizend liter. Bij Veendam is dat twee keer zoveel, dus tweeduizend liter per seconde extra. ‘De verdamping en de hittestress is hoog. Het is alle hens aan dek voor de boeren.’

Normaal gesproken stroomt het water in het werkgebied van Hunze en Aa’s van zuid naar noord (van hoog naar laag). In deze droge periode moet water naar het zuidoosten worden gepompt. Het water voor beregening komt uit het IJsselmeer, waar het via Lemmer door het Prinses Margrietkanaal en Van Starkenborghkaal naar Dorkwerd stroomt. Verder oostelijk pompt het gemaal Veendam het water richting gemaal Vennix en dit gemaal pompt het door richting gemaal Ter Apelkanaal.

‘Vooruitzicht niet heel gunstig’

De pompen blijven nog wel even op hun plek, verwacht Leeraar. ‘We doen dit niet voor een of twee dagen. De vooruitzichten zijn niet heel gunstig. We krijgen wel iets van wisselvallig weer, dat is op zich gunstig voor de verdamping. Maar de hoeveelheid neerslag is nog beperkt, dus hoeveel we daar nu echt aan hebben is afwachten. ‘

Hoewel deze maatregelen aan de ene kant uitzonderlijk zijn, ziet Leeraar wel een kentering. ‘Dit is niet standaard. Maar de laatste jaren doen we dit vaker helaas.’

Dit is een verhaal van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-