Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Museumspoorlijn STAR krijgt er een Sik bij

De locomotor op een historische dieplader van Remmers Transport op 20 augustus 2022 tijdens de Oldtimerdag in Ruinerwold. Foto: John Moesker

STADSKANAAL – De nieuwste aanwinst van Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal is een Sik. Nee, de organisatie gaat niet toeleggen op de geitenhouderij. Sik is de bijnaam van een zogeheten locomotor, een dieselelectrische rangeerlocomotief. Het apparaat heeft zijn bijnaam te danken aan het motorgeluid dat aan geitengemekker zou kunnen doen denken. De machine is in 1934 gebouwd voor de Nederlandse Spoorwegen en is het oudste exemplaar van dit type in Nederland.

De locomotor is geschonken door C. Steinweg Handelsveem BV uit Rotterdam waar hij jarenlang dienst heeft gedaan in de Waalhaven. Daar is de machine aan het eind van de vorige eeuw in onbruik geraakt. In plaats van het apparaat te laten verpieteren of te slopen, heeft de handelsonderneming besloten het aan de STAR te schenken. Die gaat de locomotor geheel restaureren en in de oorspronkelijke groene kleuren zetten. Daarmee komt het aantal Sikken waarover de STAR beschikt op vier.

De locomotor is het afgelopen weekeinde per vrachtwagen naar Stadskanaal gekomen. Op een speciale dieplader is de locomotor door De Haan Transport uit Rotterdam opgehaald. Door Remmers Transport uit Muntendam is de nieuwe aanwinst vervolgens per historische vrachtwagen in Stadskanaal afgeleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.