Direct naar de inhoud.

PvdA en GroenLinks willen dat Kabinet met nationaal noodplan armoedebestrijding komt

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 30 aug 2022
  • tags:
GroenLinks & PvdA pleiten in een opiniestuk in het AD voor een nationaal noodplan | © Hielke Bosch/RTV1

LANDELIJK – De kosten voor levensonderhoud blijven maar stijgen.Naast mensen rond het bestaansminimum, raken ook middeninkomens in problemen door de grote stijging van bijvoorbeeld de energiekosten, maar ook de boodschappen. Lokale bestuurders van PvdA en GroenLinks maken zich zorgen en pleiten in een opiniestuk in het AD vandaag voor een nationaal noodplan.

Door: Jelmer Wijnstra & Hielke Bosch

De twee partijen willen allereerst dat het de het kabinet nu echt iets aan de lonen gaat doen. ‘Het minimumloon moet sneller omhoog, een nationaal akkoord met werkgevers en vakbonden over loonstijging, ook voor de middeninkomens, is noodzakelijk,’ zo schrijven de ze in het noodplan.

Prijsplafond voor energiecrisis

Daarnaast vragen de partijen de middelen en mogelijkheden voor compensatie van inwoners in de knel uit te breiden. Daarbij kijken ze vooral naar de energiecrisis. ‘De falende energiemarkt, waar exploderende kosten gepaard gaan met torenhoge winsten voor energiebedrijven, vraagt om nationale sturing. Betaalbare energie is een eerste levensbehoefte en een grondrecht. Dat vraagt in deze unieke periode om bijvoorbeeld prijsplafonds voor consumenten.’

Volgens GroenLinks en de PvdA is er brede steun voor een nationaal noodplan. ‘De pijn van veel van de inwoners van onze steden en dorpen vraagt om een antwoord. Om een noodplan voor de miljoenen mensen voor wie het erop of eronder is deze winter,’ zo sluiten ze af.

Fracties Stadskanaal en Borger-Odoorn ondersteunen noodplan

De oproep is in totaal door ruim 250 fractievoorzitters en wethouders door het hele land ondertekend. Ook de fracties van de PvdA in Stadskanaal en Borger-Odoorn hebben dit gedaan. ‘De nood is zo hoog. Besef van urgentie lijkt te ontbreken in Den Haag,’ zo vertelt Peter Zwiers van de fractie van de PvdA in Borger-Odoorn.

Wat het kabinet er nu mee gaat doen is afwachten. ‘In tussen wat ik hoop en denk zit een groot verschil. Ik hoop dat ze het eindelijk eens echt gaan oppakken, maar ik ben toch wel erg argwanend wat betreft de daadkracht van het kabinet op dit punt.’ Naast Zwiers ondertekende ook PvdA wethouder Henk Zwiep de oproep voor een noodplan. Ook Pieter de Groot, fractievoorzitter van Groen Links in Borger-Odoorn steunt het noodplan.

In Stadskanaal ondertekende fractievoorzitter van de PvdA, Grietje Schipper het voorstel. ‘Het is noodzaak dat er nu iets gaat gebeuren’, aldus Schipper. ‘Het is nu nog lekker weer, maar straks als het kouder wordt moet de kachel weer aan, en dan? Ik hoor nu al bij veel mensen, ook binnen onze gemeente, dat ze de energiekosten gewoon niet meer kunnen betalen.’

‘Een lachende Rutte, een schreeuwende Wilders’

Ook Schipper is van mening dat Den Haag teveel achterover leunt en afwacht. Ze ziet daarnaast dat veel problemen, in haar ogen, snel weer vergeten worden. ‘We hebben het gezien bij het debat Hoekstra. Het is iedere keer hetzelfde riedeltje; een lachende Rutte, een schreeuwende Wilders, een woeste oppositie. Grote woorden, maar een dag later lijkt het wel vergeten. We moeten voorkomen dat dit ook bij dit probleem gebeurd.’ Mede hierom heeft Schipper het noodplan ook ondertekent. ‘Het doet me veel pijn wat er nu gebeurd. Wij als gemeente hebben niet de financiële middelen om de mensen te helpen, hoe graag we dat ook willen. Het is een landelijk probleem, dus het wordt tijd voor een landelijk beleid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-