Direct naar de inhoud.

Veendammer begint hulpdienst voor slecht onderhouden tuinen: ‘Het loopt storm’

  • door:
  • op:
Harnold Scheepstra (rechts) werkt in de tuin van de familie Prins in Wildervank F: RTV Noord

VEENDAM – Harnold Scheepstra uit Veendam is met vijf vrijwilligers een tuinhulpdienst begonnen. De dienst onderhoudt tuinen van mensen die dat door ouderdom, ziekte of handicap niet zelf kunnen doen. Binnen de kortste keren stond de agenda van de hulpdienst bomvol.

Scheepstra schoffelt woensdagmiddag samen met een vrijwilliger de voortuin van de familie Prins in Wildervank. Hij verwijdert wat onkruid en snoeit her en der wat.  ‘Dit is een mooi compact tuintje. Hier kan ik wel mee uit de voeten’, zegt Scheepstra 

Oprukkend onkruid

Het tuintje ligt er niet eens zo verkeerd bij, maar het oprukkende onkruid was de 81-jarige Helena Prins een doorn in het oog. ‘Ik zou het heel graag zelf willen doen, maar ik heb het sinds een aantal jaren in de benen dus ik kan niet lang staan. En ook mijn man kan het niet meer doen’, helaas’, zegt Prins. 

Terwijl het echtpaar in de achtertuin zit, wordt er aan de voorkant hard gewerkt. Met een kleine krabber wordt het mos tussen de tegels verwijderd. Niet het leukste klusje, maar het hoort erbij weet Scheepstra. ‘Ja, zo is dat. We schieten al mooi op. Straks de boel nog een beetje aanharken en dan zijn we alweer klaar’, lacht hij.

Herseninfarct

Scheepstra kreeg een paar jaar geleden een herseninfarct en is daardoor afgekeurd. Hij kreeg van zijn dokter de tip om een bezigheid te zoeken. ‘Ik moest er voor waken dat ik alleen maar thuis zou zitten en toen ben ik op dit idee gekomen. Ik ben zo toch een paar uurtjes in de week lekker bezig’, zegt Scheepstra. 

Hoveniers niet in de weg zitten

De hulpdienst werd na de oprichting gelijk bedolven onder de aanvragen. ‘We doen grote en kleine tuinen, maar we kunnen en willen niet alles doen. We kijken goed wie de aanvraag doet en doen ook geen renovaties. Het gaat echt om onderhoud. We willen hoveniers hun broodwinning niet afpakken’, zegt Scheepstra. 

Vrijwilligers gezocht

Scheepstra hoopt zijn team nog verder te kunnen uitbreiden. Hij zocht daarvoor al contact met middelbare school Winkler Prins en Welzijnszorgorganisatie deBasis. ‘Derdejaars scholieren zouden bijvoorbeeld hun maatschappelijke stage bij ons kunnen doen’, zegt Scheepstra. 

Vrijwilligers die ook bij de tuinhulpdienst aan de slag willen kunnen zich aanmelden via deze website.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken de komende tijd nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-