Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Toekomst blijft onzeker voor stichting Veur Noppes: ‘De tijd begint te dringen’

Het logo van Veur Noppes aan de muur van het pand waar ze binnenkort uit moeten | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Het zijn spannende maanden voor stichting Veur Noppes uit Stadskanaal. De goederenbank, waar mensen die rond het minimum leven spullen kunnen halen, moet eind dit jaar hun pand aan de Brummelkant verlaten. Het voormalige schoolgebouw wordt namelijk gesloopt. 

De stichting heeft al een nieuw pand op het oog, maar er moet huur betaald worden, dus er is geld nodig. Daarom heeft Veur Noppes een actie op touw gezet; vriendje voor een tientje. ‘Mensen kunnen vriendje worden voor een tientje per maand, voor de duur van drie jaar’, legt voorzitter van Veur Noppes, Eveline Dobber uit. ‘Zo kunnen wij de makelaar een garantie geven dat wij drie jaar in het nieuwe pand kunnen blijven.’

Laatste loodjes

De actie loopt goed en de ‘vriendjes’ stromen binnen. Alleen wegen de laatste loodjes het zwaarst, zeker nu de tijd begint te dringen. ‘In totaal zijn we 125 donateurs nodig. We hebben al 75 binnen, dus nog 50 te gaan. Voor mensen die donateur willen worden; ze kunnen hier altijd even naar binnen lopen of de stichting een mailtje sturen.’

500 gezinnen

Veur Noppes is als kleding- en goederenbank een grote steun voor de circa 500 gezinnen die maandelijks gebruik maken van de voorziening. Dobber: ‘Deze gezinnen leven allemaal onder of net boven het minimum. Iedere maand krijgen ze van ons spullen. Dat gaat van speelgoed tot servies en van kleding tot meubels.’

Wie even door het oude schoolgebouw loopt ziet hoeveel Veur Noppes te bieden heeft. Iedere ruimte staat tot de nok toe gevuld met spullen, allemaal giften van bedrijven of particulieren.

Het voormalige schoolpand staat tot de nok toe gevuld met spullen | © Hielke Bosch/RTV1

‘Veur noppes is een familie’ 

De vrijwilligers die bij Veur Noppes werken zijn allemaal ervaringsdeskundigen die zelf hebben meegemaakt hoe het is om nauwelijks of niet rond te komen. Voor veel van de vrijwilligers is het werk bij de stichting een welkome afwisseling uit een voor sommigen sociaal isolement. ‘Veur Noppes is echt een familie’, vertelt vrijwilliger Inga Drews. ‘Alle vrijwilligers hier zijn vrienden van elkaar. Het is ons persoonlijke vangnet.’

Grote onzekerheid

Voor Eveline Dobber en haar vrijwilligers is momenteel de onzekerheid het moeilijkste. ‘Als er bijvoorbeeld mensen met spullen komen, weten we niet of we ze wel aan moeten nemen’, aldus Dobber. Want zijn we er over een paar maanden nog wel?’

Vrijwilliger Inga Drews maakt zich ook zorgen om de vele gezinnen die gebruik maken van de stichting. ‘Als wij verdwijnen zou ik het voor deze mensen zo sneu vinden. Er komen hier honderden mensen over de vloer en ieder dag vragen ze of er al meer duidelijkheid is.’

Bij Veur Noppes hopen ze dan ook dat er snel genoeg donateurs zijn. Dobber: ‘Dan komt er een einde aan die onzekerheid. En dat is voor ons en voor onze klanten het belangrijkste. We bekijken het positief, maar je mag gerust weten; het is moeilijk.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.