Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vledderveen wil energieneutraal dorp worden: ‘We nemen als inwoners zelf de regie’

Ondertekening van de intentieverklaring door Jan Dost (Plaatselijk Belang Vledderveen), wethouder Ingrid Sterenborg en Jantine Koppert (Groninger Energiekoepel) | © RTV1/Hemmo Kuiper

VLEDDERVEEN – Het 300 inwoners tellende dorpje Vledderveen heeft grootste plannen; ze willen in 2050 volledig energieneutraal en aardgasvrij zijn. Plaatselijk Belang Vledderveen besloot, samen met de Groninger Energiekoepel (GrEK) en de gemeente Stadskanaal, de schouders eronder te zetten en een wijkplan samen te stellen. 

De drie partijen kwamen dinsdagochtend in alle vroegte bijeen om een intentieverklaring te ondertekenen. Wethouder Ingrid Sterenborg (CU) is in haar nopjes met het ondernemende dorp: ‘Geweldig dat een relatief kleine gemeenschap dit met elkaar oppakt’, vertelt ze. ‘We ondersteunen als gemeente dit plan dan ook van harte.’

Van 150 naar 600 euro in de maand

Het plan voor het wijkenergieplan van Vledderveen komt uit de koker van het Plaatselijk Belang. Bij het herzien van de dorpsvisie gingen ze tijdens meerdere keukentafelgesprekken in gesprek met de inwoners. ‘Tijdens die gesprekken kwamen we erachter energie een heel groot thema was én is’, vertelt Jan Dost, vice voorzitter van het Plaatselijk Belang. ‘Zo vertelden mensen dat hun energierekening van bijvoorbeeld 150 euro in de maand naar 600 is gegaan.’ 

Een aantal vrijwilligers besloot direct te anticiperen en startte met drie man de werkgroep Duurzaam Vledderveen op, die inmiddels uit vijf vrijwilligers bestaat. ‘We vinden het belangrijk om als dorp zelf de regie te nemen in de verduurzaming.’

Energiecrisis

De huidige energiecrisis gaf het hele project nog meer urgentie. En dat heeft zo zijn voor- en nadelen: ‘Aan de ene kant heeft de crisis ons in de kaart gespeeld, maar aan de andere kant is het ook een obstakel’, aldus Hans van Bree, voorzitter van de werkgroep. ‘Kijk; door de hoge energiekosten willen mensen meer dan ooit verduurzamen. Maar ze hebben ook minder te besteden, waardoor veel mensen terughoudend zijn in het investeren in de verduurzaming van hun woning.’ Volgens van Bree is de drempel naar verduurzaming dan ook hoger dan ooit. 

‘We zien al dat de grootste opgave ligt bij de vele grote en oude huizen’

Jantine Koppert – Groninger Energiekoepel

EPA onderzoeken

Om mensen over deze drempel te helpen wil de werkgroep mensen zoveel mogelijk helpen en voorlichten. Hierbij krijgen ze hulp van de Groninger Energiekoepel, die ook in andere dorpen in de provincie dit soort projecten ondersteund. ‘We zijn inmiddels gestart met de vragen in kaart te brengen en zes EPA onderzoeken bij meerdere woningen’, legt Jantine Koppert van het GrEK uit. ‘Met een EPA (energieprestatieadvies) onderzoek je hoe eigenaren van bestaande woningen energie kunnen besparen. ‘Zo willen we een beeld van het dorp krijgen. We zien al dat de grootste opgave ligt bij de vele grote en oude huizen, waar dorpen veelal uit bestaan.’

Het plan voor Vledderveen in vier stappen | © RTV1/Hemmo Kuiper

Voorlichten en ‘ontzorgen’

In het te maken energieplan wordt vooruitgekeken naar de komende decennia. De ambitie is dat alle nieuwe auto’s in het dorp in 2030 elektrisch zijn. In 2050 moet het dorp van volledig energieneutraal en aardgasvrij worden. Het is nu aan de werkgroep en het GrEK om de mensen voor te lichten. ‘Op 26 september hebben we in het naastgelegen dorp Mussel een voorlichtingsavond’, aldus Jan Dost. ‘Naast voorlichten willen we dan de mensen vooral de zorgen van de mensen weg nemen’, vult werkgroep voorzitter Van Bree aan. ‘We laten professionals van de energiekoepel aan het woord die van de hoed en de rand weten. Zo hopen we die grote twijfelende middengroep over de streep te trekken.’

Subsidie

Voor dit uitvoeringsplan heeft de werkgroep een subsidie gekregen van €32.000. Dit geld komt van het gebiedsfonds Stadskanaal op Zon, de provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal. Jan Dost: ‘Het komende jaar gaan we ons richten op het energieplan. We gaan samen met onze mede-inwoners van Vledderveen onderzoeken hoe we met dit plan het dorp nog leefbaarder kunnen maken.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.