Direct naar de inhoud.

Gemeenten zeggen vertrouwen op in Voedselbank Zuidoost Groningen (update)

  • door:
  • op:
© RTV Noord

Door: Hielke Bosch & Martijn Klungel

REGIO – De gemeenten Westerwolde en Stadskanaal zeggen het vertrouwen op in Voedselbank Zuid-Oost Groningen, omdat ‘voorwaarden’ zijn geschonden. Ook kwamen er bij de gemeente meerdere klachten binnen over dat de voedselpakketten niet voedzaam genoeg waren.

‘Ik heb vorige week van Voedselbank Nederland het bericht gekregen dat zij de stekker uit de samenwerking met de voedselbank Zuidoost Groningen gingen trekken. Dan doen wij dit ook, dus vanaf volgend jaar zetten wij de subsidie naar die stichting stop’, legt wethouder Jur Mellies van de gemeente Stadskanaal uit.

Kwaliteit van de voedselpakketten

De samenwerking werd om meerdere redenen opgezegd. Zo zou de stichting Voedselbank Zuidoost Groningen meerdere keren geen jaarstukken hebben ingeleverd en kwamen er bij zowel voedselbank Nederland als de gemeenten klachten van cliënten binnen.

Mellies: ‘Over de klachten richting Voedselbank Nederland kan ik weinig zeggen. Wel weet ik dat er bij ons klachten zijn binnengekomen over de kwaliteit van de voedselpakketten. De pakketten zouden weinig voedzaam zijn. Laat ik het zo zeggen; er werd niet bepaald met de schijf van vijf gewerkt.’

Contact volledig verbroken

Volgens vice-voorzitter van Voedselbank Nederland, Tom Hellemans was, na het niet nakomen van meerdere afspraken door de afdeling Zuidoost Groningen, de maat vol. ‘Wij maken bij iedere ledenvergadering afspraken wat onze 172 leden wel en niet mogen’, legt Hellemans uit. ‘Voedselbank Zuidoost Groningen heeft zich aan een aantal van deze regels niet gehouden, zoals het inleveren van een jaarverslag. We zijn daarom 1,5 jaar lang met ze in gesprek geweest. Onlangs heeft de afdeling Zuidoost Groningen het contact volledig verbroken. Dat was voor ons de reden om ze te schorsen als lid.’

Hellemans benadrukt dat schorsing echt een laatste middel is die het landelijk bestuur liever niet gebruikt. ‘Als een lid de gemaakte afspraken niet kan nakomen gaan we eerst altijd in gesprek. Maar nu Voedselbank Zuidoost Groningen nu de communicatie volledig verbroken heeft, hebben wij geen andere keus dan te schorsen.’

‘Dit voelt als een trap in mijn rug’

Willem van Veen, voorzitter van Voedselbank Zuidoost Groningen zegt in een eerste reactie donderdagmiddag nog van niks te weten. ‘Ik heb niks van de gemeentes en ook niks van Voedselbank Nederland gehoord’, aldus Van Veen.

‘Dit voelt dan ook als een trap in mijn rug. Ik heb 17 jaar mijn best gedaan’, vertelt hij. De voorzitter van de voedselbank vermoedt dat het te maken heeft met het ontbreken van een goede locatie waar voedsel opgeslagen kan worden.

‘Formeel was de huidige locatie nooit geschikt’, legt Van Veen uit. Overigens moet de voedselbank die huidige locatie verlaten. Een door de gemeente aangeboden vervangende locatie voldeed volgens de voedselbank niet.

Een woordvoerder van de gemeente Westerwolde zegt dat Van Veen op de hoogte is gesteld via een brief die eerder al naar hem is verzonden. Ook de gemeente Stadskanaal zegt dat. Mellies vindt de bewering van Willem van Veen daarom ook vreemd: ‘Er is vanuit ons een aangetekende brief gestuurd en ook nog een e-mail. Daarnaast heeft, zover ik begrepen heb, ook Voedselbank Nederland contact gehad met de stichting.’

Nieuwe voedselbank

De Knoalster wethouder garandeert de mensen die gebruik maken van de voedselbank Zuidoost Groningen dat ze hun voedselpakketten gewoon blijven krijgen. ‘Er is vanuit voedselbank Nederland een projectteam samengesteld om de voedseluitgiftes te continueren. In de tussentijd zijn ze druk bezig met het realiseren van een nieuwe voedselbank, met nieuwe mensen die wel kunnen voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.’

Dit bericht is aangevuld met een reactie van Voedselbank Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-